Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το «έξυπνο χρήμα» αναθεωρεί την επενδυτική στρατηγική του
Το «έξυπνο χρήμα» αναθεωρεί την επενδυτική στρατηγική του

Το «έξυπνο χρήμα» αναθεωρεί την επενδυτική στρατηγική του

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται μεταξύ των μεγαλοεπενδυτών, όπως ο και ο ουόρεν Μπάφετ, οι οποίοι αλλάζουν γραμμή πλεύσης όσον αφορά τις τοποθετήσεις τους – ο πρώτος απομακρύνεται από τον χρυσό και ο δεύτερος από τον κλάδο του λιανεμπορίου για να στραφεί στην υψηλή .

Ειδικότερα, ο , έχοντας αποκομίσει γενναιόδωρες αποδόσεις από την άνοδο του χρυσού, αποφασίζει να αποσύρει τις υψηλότατες του στην αγορά πολύτιμων μετάλλων. Ο μεγιστάνας είχε αγοράσει αντί 263,7 εκατ. δολαρίων μερίδιο στον μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, τον Barrick Gold, στη διάρκεια του α' τριμήνου. Η τιμή της μετοχής του Barrick Gold σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 169% το α' εξάμηνο, τον Ιούλιο εκτινάχθηκε σε ρεκόρ τριετίας και στη συνέχεια υποχώρησε. Στη διάρκεια του β' τριμήνου ο μεγαλοεπενδυτής περιόρισε δραστικά την τοποθέτησή του εκεί κατά 94%. Επιπλέον, ελάττωσε δραστικά την έκθεσή του στις Mondelez International (τρόφιμα), Apple και PayPal Holdings (υψηλή ) και Lions Gate Entertainment (ψυχαγωγία).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξορυκτικοί όμιλοι χρυσού ενισχύθηκαν ιδιαίτερα κατά το α' εξάμηνο, επειδή στην αγορά σποτ του πολύτιμου μετάλλου οι τιμές είχαν την καλύτερη επίδοση για τα τελευταία 40 έτη. Οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετήσουν κεφάλαια στον χρυσό και στις των εταιρειών, οι οποίες τον εξορύσσουν. Αυτές οι επιλογές, οι οποίες θεωρούνται μικρού ρίσκου, γίνονται ενώ οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενισχύουν τις δέσμες μέτρων για τη στήριξη της ς και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού. Συνολικά το α' τρίμηνο τα επενδυτικά κεφάλαια, και του Σόρος συμπεριλαμβανομένου, αγόρασαν 58 εκατ. μετοχές του Barrick Gold αξίας 4,6 δισ. δολαρίων.

Στην περίπτωση του ουόρεν Μπάφετ, η αλλαγή έχει κλαδικό χαρακτήρα. Ο όμιλος συμμετοχών του, Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό του κατά 55% στην Apple, την ίδια που οι μεγιστάνες Τζορτζ Σόρος και Καρλ Αϊκαν το μειώνουν.

Ο κ. Μπάφετ διατηρεί σήμερα 15,23 εκατ. μετοχές της Apple έναντι 9,81 εκατ. στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα, περιόρισε τη συμμετοχή του κατά 27% στον διεθνή κολοσσό του λιανεμπορίου Wal-Mart, διατηρώντας 40,23 εκατ. μετοχές από 55,24 εκατ. αρχικά. Κατά τους αναλυτές, δεν είναι σαφές εάν η αναθεώρηση εκπορεύεται από τον ίδιο ή τους στενούς συνεργάτες του και διαχειριστές χαρτοφυλακίου, Τοντ Κομπς και Τεντ Γουέσλερ, οι οποίοι θεωρούν την τιμή μετοχής της Apple χαμηλή. «Εάν ο Γουόρεν Μπάφετ αγοράσει μία μετοχή, θα την πουλήσει ύστερα από πολύ καιρό», επισημαίνει ο Τζιμ Σάναχαν, αναλυτής της Edward Jones.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση