Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών
Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών

Η νπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α και βουλευτής Κ. Παπανάτσιου κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις οφειλές των πολιτών προς την εφορία. Την ερώτηση συνυπογράφουν έξι ακόμα Βουλευτές και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών η Κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της περιοριστικής πολιτικής ως προς την ενίσχυση των πληττόμενων ομάδων. Επιπρόσθετα, ο δρόμος που επέλεξε η Κυβέρνηση να κινηθεί στο κομ των οφειλών ήταν αυτός της αναστολής. Τα προαναφερθέντα μέτρα αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για τα εισοδήματα των μισθωτών και των επαγγελματιών και γενικά για το σύνολο του πληθυσμού.

Η βουλευτής αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται πως τον Νοέμβρη χάθηκαν ακόμα 29.933 θέσεις ς. Ενώ, το 11μηνο του 2020 κλείνει στις 40.423 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Ο ΟΑΕΔ για τον Νοέμβριο αποτύπωσε τη δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται σε 1.153.434. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι έχουν «εξέλθει» από το εργατικό δυναμικό και ζουν με 534 ευρώ το μήνα για αρκετούς μήνες.

Σημειώνεται επίσης, πως σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα, για το 2020, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος όλων των πολιτών, τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος των χαμηλόμισθων και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος των εργαζομένων στην Ευρώπη. Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει επίσης πως η έρευνα SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοποθετεί τις ΜμΕ της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις ως προς την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και σημειώνει πως παρουσιάζουν μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον κύκλο εργασιών του τελευταίου εξαμήνου.

Μέσω ΠΝΠ, η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει αναστολές οφειλών, αλλά και με μία ογκώδης τροπολογία, στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου Πτωχευτικού κώδικα, νομοθέτησε ένα πακέτο ρυθμίσεων που αφορά την προαναφερόμενη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Τα εν λόγω άρθρα αφορούσαν την δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση σε έως και 24 δόσεις οι οφειλές, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και καταβολής και δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης. Επίσης, παρατάθηκε μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων, για τις οποίες έχει χορηγηθεί καταβολής και αναστολή είσπραξης. οι πολίτες για να κρατήσουν παλαιότερες ρυθμίσεις και να «κερδίσουν» το καθεστώς της μεταγενέστερης πληρωμής των δόσεων της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020, θα πρέπει να έχουν καταβάλει κανονικά (εμπρόθεσμα) τις δόσεις των μηνών Ιουλίου-Νοεμβρίου 2020 των ρυθμίσεών τους. Αλλιώς, οι ρυθμίσεις θεωρούνται απολεσθείσες. Αντίστοιχα οι πολίτες που έχουν οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής αυτών των ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Η κ. Παπανάτσιου σημειώνει πως η Κυβέρνηση από τη μία αναστέλλει τις καταβολές των οφειλών, από την άλλη δεν ενισχύει την πραγματική οικονομία, δεν ενισχύει άμεσα τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία κάνει ένα «λογικό άλμα», θεωρώντας ότι οι πολίτες χωρίς να έχουν λάβει κάποια ενίσχυση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μ' ένα μαγικό τρόπο. Η ύφεση, με βάση τον Προϋπολογισμό θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που η ίδια η Κυβέρνηση είχε περιγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα. Όσο το πλάνο της Κυβέρνησης για την κινείται στα θολά νερά της αύξησης των επενδύσεων, σε συνδυασμό με πλήθος αντεργατικών διατάξεων, τόσο τα ληξιπρόθεσμα θα αυξάνονται και η οικονομία θα οδηγείται σε καθίζηση.

Από την αρχή της Πανδημίας είχαμε τονίσει ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για να έχει αντίκρισμα θα πρέπει νωρίτερα να δοθεί ρευστότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς τα δυστυχώς αυξάνουν και τα εισοδήματα μειώνονται. Η κ.Παπανάτσιου σημειώνει πως θα πρέπει να έχουμε συνολική εικόνα για την κατάσταση των οφειλών των πολιτών ώστε να κρίνουμε τις προτάσεις και το έργο τις Κυβέρνησης, αλλά κυρίως για να ανακτήσουμε το δικαίωμα του διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, που δυστυχώς, ο τρόπος που νομοθετεί η Κυβέρνησης έχει στερήσει συνολικά από την αντιπολίτευση.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να μας απαντήσει ποιος ήταν ο αριθμός των ρυθμίσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2020, σε κάθε προϋπάρχον πλαίσιο ρύθμισης ξεχωριστά; Ποιος είναι ο αριθμός των ίδιων ρυθμίσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2020; Από το νέο πλαίσιο της «δεύτερης ευκαιρίας» που ψηφίσθηκε με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα πόσοι/ες έκαναν χρήση της δυνατότητας επανένταξης στις 120 δόσεις (ν.4611) και πόσοι/ες αντίστοιχα για τις (ν.4321) με πληρωμή δόσης τον μήνα Δεκέμβριο του 2020; Πόσες από αυτές εξυπηρετούνταν κατά τη διάρκεια της υγειονομική κρίσης, δηλαδή από το τέλος Μαρτίου 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020; Ποιος είναι ο αριθμός των απολεσθεισών ρυθμίσεων, ξεχωριστά σε κάθε πλαίσιο ρύθμισης και σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκουν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τα νομικά πρόσωπα που απώλεσαν τις εν λόγω ρυθμίσεις;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση