Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο
Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και της αν. τομεάρχη Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, 51 βουλευτές του ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ιδίως μετά την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησης της ΝΔ, με το βασικότερο να εστιάζεται στη μεγάλη καθυστέρηση, στην αξιολόγηση και την έγκρισή των επενδυτικών σχεδίων.

Αποτέλεσμα αυτού, οι που κατατίθενται καθίστανται ανεπίκαιρες, ο αναπτυξιακός νόμος δρα αποτρεπτικά για τους επενδυτές και δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι. Παράλληλα, καταπατάται η ίδια η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 60ημερών.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι μέχρι το 2015, τα αιτήματα ελέγχου και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων δεν αντιμετωπίζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με διαφορετικά κριτήρια και οι μη ολοκληρωμένες ξεπερνούσαν τις 6.000. Έπειτα από εντατικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας, λίγο πριν τις του 2019, είχαν απομείνει λιγότερα από 1.000 ανολοκλήρωτα έργα, για τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόταν η ανταπόκριση των ίδιων των επενδυτών. Επιπλέον τα εκκρεμή αιτήματα για ελέγχους ήταν λιγοστά.

Σύμφωνα με το ν.4635/2019, η Κυβέρνησή ΝΔ προχώρησε στην «απλοποίηση» της διαδικασίας, αναθέτοντας τον έλεγχο της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι. Παραβλέποντας τη σύγκρουση συμφερόντων που πιθανά προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, η «καινοτομική» αυτή πρωτοβουλία σας, κάθε άλλο παρά έχει επιφέρει τα επιθυμητά για τεράστια επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζατε.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού τος Κρατικών Ενισχύσεων κυρίως για τις προκηρύξεις του ν.4399/2016:

α) Γενική Επιχειρηματικότητα

β) Μηχανολογικός Εξοπλισμός

γ) Νέες ΜΜΕ, καθώς και για την των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις και το πρόσφατο υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών ς και Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, δεν είναι άμεση, αλλά καθυστερεί σημαντικά. Ζητούμενο δε από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η άμεση ενεργοποίηση και των υπολοίπων πεδίων του ΠΣΚΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και ασφάλεια το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι και στην κατανομή των πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων.

Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε,

  • την κρισιμότητα των επενδύσεων στην

  • την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στην από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις καθυστερημένες αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης

  • την κρισιμότητα της δημιουργίας όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων

Στη συνέχεια οι Βουλευτές θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό.

  1. Τελούν σε γνώση του τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εφαρμογή του ν.4399/2016, μετά και την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας;

  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των δυσλειτουργιών στην αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου;

  3. Για ποιον λόγο παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

  4. Πόσα είναι σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα και πόσα τα εκκρεμή αιτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση