Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ερώτηση 21 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Πρακτικές εκμετάλλευσης για την έκδοση κλειδαρίθμου»
Ερώτηση 21 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Πρακτικές εκμετάλλευσης για την έκδοση κλειδαρίθμου»

Ερώτηση 21 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Πρακτικές εκμετάλλευσης για την έκδοση κλειδαρίθμου»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Παπανάτσιου, με θέμα «Πρακτικές εκμετάλλευσης για την έκδοση κλειδαρίθμου».

Κατά τη προχθεσινή ημέρα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα πολύ σημαντικό θέμα σχετικά με την απόδοση κλειδαρίθμου σε φορολογούμενους. Σύμφωνα με άρθρο/ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών στις 4/5/2-2020, με τίτλο «Το γρηγορόσημο της εκμετάλλευσης», φαίνεται πως πλησίον της Α` ΔΟΥ, διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την νέα κατάσταση λειτουργίας των Υπηρεσιών. Η εκμετάλλευση, όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ, συνίσταται στην πληρωμή ποσού 50 (πενήντα) ευρώ για την απόδοση κλειδαρίθμου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, εμφανίζεται κάποιος άγνωστος, που δεν είναι υπάλληλος της ΔΟΥ, μπροστά από τις ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες ώστε να εξυπηρετηθούν, ζητώντας τα ανάλογα έγγραφα για την απόδοση του κλειδαρίθμου και το αντίστοιχο ποσό. Η μόνη διασφάλιση των πολιτών είναι μία υπόσχεση/ραντεβού για την επόμενη μέρα, ώστε να παραδοθεί ο κλειδάριθμος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως τα θύματα των επιτήδειων είναι κυρίως νέοι αλλοδαποί, των οποίων μόνη επιλογή πρόσβασης σε Υπηρεσίες μοιάζει η φυσική παρουσία, αφού όλες οι πληροφορίες για τη ηλεκτρονική λειτουργία Υπηρεσιών, αλλά και οι πληροφορίες περιορισμού των μετακινήσεων, είναι σχεδόν στο σύνολο τους, περιορισμένες στην ελληνική γλώσσα (και σπανιότερα στην Αγγλική). Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της απουσίας μέτρων στήριξης για τους μετανάστες κατά την περίοδο της κρίσης.

Περαιτέρω, όπως καταγγέλλεται, στην όλη διαδικασία συχνά εμφανίζονται της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προβαίνουν σε έλεγχο των αλλοδαπών, αλλά όχι των ατόμων που φέρονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να προβαίνουν στις παράτυπες διαδικασίες εκμετάλλευσης των πολιτών.

Τέλος, παρότι με την απόφαση Α.1082/2020 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε, προβλέφθηκε η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως απόδοση νέων κλειδαρίθμων, όπως είχε ζητήσει άλλωστε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ευθύς αμέσως με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, φαίνεται πως η διαδικασία δεν κατέστη απροσπέλαστη από εκείνους που κερδοσκοπούν αυτή τη περίοδο.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι σοβαρές και αφορούν πληττόμενα – από τις διάφορες πολιτικές τις Κυβέρνησης – πρόσωπα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς:

– Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι πολίτες στη συγκεκριμένη περίπτωση;

– Θα προωθηθούν διαδικασίες ειδικής μέριμνας ώστε οι πολίτες τρίτων χωρών να εξυπηρετηθούν από εξειδικευμένο προσωπικό;

– Θα ερευνήσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ πιθανή εμπλοκή και άλλων στην καταγγελλόμενη διαδικασία;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση