Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επερώτηση 53 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
Επερώτηση 53 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Επερώτηση 53 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Kαι την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων από το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργου Τσίπρα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων.

Την επίκαιρη επερώτηση συνυπέγραψαν και οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Temporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του Άρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες:

-Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων

-Απευθείας κρατικής ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους
-Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο

-Δυνατότητας βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών

-Εγγύησεις για τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας

-Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες

Μέσω του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και τις Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01) υπάρχει η δυνατότητα ταχείας αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με κρατικό δανεισμό.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την κάλυψη προβληματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, πολλές ισχυρές χώρες της ΕΕ (, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ) έχουν ευθέως διακοινώσει, αφενός ότι θα προστατεύσουν κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής , αφετέρου ότι, αν χρειαστεί, θα κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν μέσω της απευθείας ενίσχυσης σε ίδια κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, μέσω του γενναίου Ευρωπαϊκού προγράμματος SURE με το οποίο παρέχονται δις από δανεισμό της Κομισιόν στα κράτη μέλη προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο έχοντας τον ίδιο μισθό που είχαν για περιορισμένο διάστημα.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε πρόσφατα με ειδικό σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) τη δυνατότητα στήριξης εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις που θα καλύπτονταν αν οι επιχειρήσεις είχαν εγγυημένα ομόλογα ή υποστηρίζονταν από ικανά σχήματα κρατικής ενίσχυσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ως δεδομένου ότι η κυβέρνηση:

-Δεν έχει κάνει νύξη για την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω εργαλείων κατά μόνας ή συνδυαστικά, ενώ οι άλλες χώρες τα αξιοποιούν στο όλο αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα εναντίον των εγχώριων εταιρειών.

-Αιτήθηκε μόλις για 2+1δις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει εγκρίνει 750 δις για τη , 100δις για την Ιταλία, 110δις για τη Γαλλία, 22 δις για την Πολωνία, 20δις για την Ισπανία, 13δις για την Πορτογαλία, 15 δις για την Αυστρία, 9.2δις για τη Σουηδία

-Δεν έχει κάνει γνωστό – πέραν των εξαγγελιών- αν έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση των 5 νέων εργαλείων.

-Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε εξαγγελία για άμεση ενίσχυση ασθενών επιχειρήσεων που χρειάζονται αναδιάρθρωση καθώς και για ασφάλιση εξαγωγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

-Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;

-Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του και σε άλλα καθεστώτα όπως:
).Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά . Ειδικά για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ακόμα εκκρεμεί η χρηματοδότησης επιπλέον εργασιών σε εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού που έληγε στα τέλη Μαρτίου.
Β) Η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ, η .

-Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων τη στιγμή που οι εταιρείες απαξιώνονται; Θα ακολουθηθεί μοντέλο ενίσχυσης έναντι μεριδίου μετοχών;

-Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει κατά περίπτωση σε εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, ειδικά στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους στις περιπτώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας;

-Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων πάρα μόνο συνεπών και ενήμερων – αποκλείοντας το 63% των επιχειρήσεων που έκαναν δηλώσεις μηδενικών ή αρνητικών κερδών το 2018- και παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα;

Ερώτηση για μη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών

Στη Βουλή έφεραν το θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους αλιείς συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.  Σταύρος Αραχωβίτης, η αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ..  Κατερίνα Παπανάτσιου, ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, που απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τομέας της αλιείας επλήγη ιδιαίτερα από τη Πανδημία του Covid– 19, καθώς το κλείσιμο της εστίασης και πολλών διαύλων διάθεσης και διανομής, έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της ζήτησης σε αλιεύματα.

Παρότι όμως η Θαλάσσια Αλιεία υπάγεται στους πληττόμενους κλάδους, που δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, παρατηρείται η μη καταβολή της στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που συνήθως είναι επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής 2-3 ατόμων, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, λόγω του ιδιαιτέρου τρόπου φορολόγησής τους.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αλιείς, φυσικά πρόσωπα και συμπλοιοκτήτες, να μένουν μετέωροι και αβοήθητοι και τονίζουν ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει την οριζόντια οικονομική ενίσχυση και στήριξη των πληττόμενων κλάδων που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θέτοντας συνεχώς διάφορα κριτήρια ενίσχυσης, τα οποία περισσότερο οξύνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν τελεί σε γνώση τους η περιγραφόμενη κατάσταση που εντοπίζεται στον κλάδο των αλιέων και αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες και σε ποιες, ώστε να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και να ενισχύσουν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση