Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο
Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κινήτων ναμένεται να επωφεληθούν από τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή για την επ της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Αυτό αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της ς ακινήτων, με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ ( Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), κ. Στράτο Παραδιά, να εκτιμά ότι τη σχετική ρύθμιση θα αξιοποιήσει έως το 10% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν σήμερα κάποιο ακίνητο.

Κατά τον ίδιο, το Δημόσιο θα κερδίσει διπλά από την εν λόγω ρύθμιση, καθώς και μόνον η παροχή της σχετικής δυνατότητας προς τους ιδιοκτήτες είναι ικανή να φοβίσει αρκετούς , προκειμένου να προβούν σε διακανονισμό της ς τους, γεγονός που θα σημάνει και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 11% για ποσά έως 12.000 ευρώ και με 33% για ποσά που από 12.000 και άνω.

Ακόμα όμως κι αν δεν λειτουργήσει ως κίνητρο η ρύθμιση, είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι πλέον, βάσει της σχετικής διαδικασίας, τα ανείσπρακτα ενοίκια θα καταχωρίζονται αυτομάτως στο taxisnet ως οφειλή του ενοικιαστή. Γι' αυτό άλλωστε και οι ιδιοκτήτες που θα προχωρούν στην κίνηση αυτή θα αναγράφουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του ενοικιαστή τους, περιλαμομένου και του ΑΦΜ του, ώστε να πιστώνονται άμεσα οι σχετικές . Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εκχωρήσουν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο θα το πράττουν μέσω σχετικής δήλωσής τους στον προϊστάμενο της οικείας ΔΟΥ τους, πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σημειωτέον ότι φέτος θα εκχωρηθούν ανείσπρακτα ενοίκια για τη χρήση του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, μέχρι σήμερα επικρατούσε ο παραλογισμός τού να αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης ο οποίος απώλεσε τα ενοίκια που προσδοκούσε να εισπράξει να πληρώσει φόρο γι' αυτά, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μελλοντικής είσπραξής τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση