Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Επαναπατρισμό εταιρικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης
Επαναπατρισμό εταιρικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Επαναπατρισμό εταιρικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τολμηρές παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομίας ζήτησαν από τον αρχηγό της αξιωματικής ς Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ για την ανάπτυξη με εργαλείο τις επενδύσεις και να καλεί τις να σταθούν και οι ίδιες στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν στους ξένους επενδυτές ότι εμπιστεύονται τη χώρα, με τον αναγκαίο επαναπατρισμό εταιρικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες εκτός συνόρων.

«Η ανάταξη της χώρας μας αφορά όλους. Γι' αυτό και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια γέφυρα που οφείλουμε να τη διασχίσουμε μαζί. Αναμένω, λοιπόν, και από τις να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα “δημιουργικού πατριωτισμού”. Αναμένω, πρώτα απ' όλα, να επιστρέψουν στην Ελλάδα εταιρικές καταθέσεις. Σήμερα, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε τράπεζες εκτός συνόρων. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, να τονώσουν τη ρευστότητά του, να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Και οι Ελληνες καλούνται τώρα να δείξουν στους ξένους επενδυτές ότι πρώτοι απ' όλους αυτοί εμπιστεύονται τη χώρα μας. Αναμένω, επίσης, την άψογη τήρηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να σταματήσουν τα μεμονωμένα, εξαιρετικά αρνητικά, παραδείγματα που, δυστυχώς, αμαυρώνουν συνολικά την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις ξένες αγορές. Τώρα που από την πλευρά του κράτους υποχωρεί ο συστημικός κίνδυνος για την οικονομία, η ευθύνη του ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει. Και αναμένω, τέλος, οι επιχειρήσεις να φανούν απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής ς. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος κατά την προσφώνησή του ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «πράξεις και όχι λόγια», μίλησε για ισχυρή ανάπτυξη και εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει με τις επιχειρήσεις για μια σειρά επενδυτικών κινήτρων, όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού κερδών με ζημίες αλλά και για μεγάλες τομές στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια ειλικρινή συνομιλία με τους εκπροσώπους του επιχειρείν, όρισε με σαφήνεια τα μέτρα που θα λάβει για την ενίσχυση των επενδύσεων και με ευθύτητα μίλησε επίσης για τα μέτρα που αναμένει από τις επιχειρήσεις. «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό , θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Και εσείς πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε φόρους και εισφορές, να προστατεύετε το και κυρίως να είστε δίπλα στους εργαζομένους σας», είπε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Παλιές , όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται». «Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο την επόμενη ημέρα, πλήρως κοστολογημένο και πλήρως αναλυμένο, αλλά δεν κρύβουμε και τις δυσκολίες που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, από τη ΔΕΗ –τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας– μέχρι τις εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να καταλήξει ότι η χώρα στις 7 Ιουλίου χρειάζεται μια «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ Νίκος Καραμούζης επισήμανε στην ομιλία του ότι «η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με κατάλληλες και αξιόπιστες πολιτικές, στηριζόμενη σε άξιους και άξιες, και με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες πεποιθήσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο να προχωρήσει αταλάντευτα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην κανονικότητα». Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να πάρει αποφασιστικά μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας. «Θα πρέπει να σπάσετε αυγά για να μπει τέλος στις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σκέψης, το οποίο να εστιάζει στην αξιακή σύγκλιση και όχι στην ιδεο αντιπαράθεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας για την επιλογή του κεντρικού μηνύματος «Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών» στη φετινή γενική συνέλευση.

Την ανάγκη μεταρρυθμιστικής δυναμικής, που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Ιουλίου, επισήμανε ο πρόεδρος της BusinessEurope, Pierre Gattaz, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. «Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί σε μια φιλοαναπτυξιακή στρατηγική, με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα», είπε και τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων ενώπιον των εταίρων της. Με μια προεκλογικού τύπου ομιλία, στην οποία κυριάρχησαν οι επιθέσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε το «παρών» στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση