Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ
Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ

Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου  η δυνατότητα ς οφειλών για τους περίπου 80.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, σύμφωνα με της ηγεσίας του , η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δικαίωμα ένταξης στη έχουν όσοι έλαβαν δάνειο από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού, ακόμη κι αν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του (oaed.gr).

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αύξηση κατά 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς τόκους καθώς και τη το οποίο εάν συνυπολογιστούν σε αυτό τόκοι και προσαυξήσεις, δεν ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ. Τόκοι που τυχόν έχουν καταβληθεί από τον δανειολήπτη έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, θα αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου, ενώ όσοι δεν έχουν εισπραχθεί, θα διαγράφονται. Παράλληλα, μειώνεται κατά 15% το αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες. Τέλος, προβλέπεται ότι για τους δανειολήπτες, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του τελικού ποσού δανείου τους, το δάνειο θεωρείται ότι εξοφλήθηκε.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές προβλέψεις:

1. Δανειολήπτης του τ. ΟΕΚ, στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο από ίδια κεφάλαια και δεν έχει ολοκληρωθεί η τμηματική του συνόλου της παροχής, με αίτησή του μπορεί να δηλώσει πως δεν επιθυμεί την συνέχιση της δανειοδότησης και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση.

2. Δανειολήπτης που έχει λάβει «μεικτό δάνειο» (από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και τραπεζικά κεφάλαια) δύναται να ενταχθεί στις   μόνο κατά το μέρος του δανείου που προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.

3. Δανειολήπτης που αποδεδειγμένα  ανήκει έστω σε μία από τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τριτέκνων, συνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ κ.λπ.) δικαιούται έκπτωσης 10% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή  15% από το ποσό του αρχικού δανείου.

4. Πολύτεκνος , καθώς και που αποδεδειγμένα ανήκει στην ομάδα των πολυτέκνων, δικαιούται έκπτωση 20% στο ποσό που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή 15% από το αρχικό ποσό.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση