Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ
Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ

Έως 30 Ιουνίου η ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΕΚ

Πρτείνεται έως τις 30 Ιουνίου  η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους περίπου 80.000 δανειολήπτες του πρώην , σύμφωνα με απόφαση της ηγεσίας του , η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν όσοι έλαβαν δάνειο από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού, ακόμη κι αν έχουν ενταχθεί στον νόμο , ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (oaed.gr).

Η ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αύξηση κατά 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς τόκους καθώς και τη διαγραφή χρέους το οποίο εάν συνυπολογιστούν σε αυτό και προσ, δεν ξεπερνάει τις 6.000 . Τόκοι που τυχόν έχουν καταβληθεί από τον δανειολήπτη έως και την υποβολής της αίτησης ένταξης, θα αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου, ενώ όσοι δεν έχουν εισπραχθεί, θα διαγράφονται. Παράλληλα, μειώνεται κατά 15% το αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες. Τέλος, προβλέπεται ότι για τους δανειολήπτες, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του τελικού ποσού δανείου τους, το δάνειο θεωρείται ότι εξοφλήθηκε.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές προβλέψεις:

1. Δανειολήπτης του τ. , στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο από ίδια κεφάλαια και δεν έχει ολοκληρωθεί η τμηματική εκταμίευση του συνόλου της παροχής, με αίτησή του μπορεί να δηλώσει πως δεν επιθυμεί την συνέχιση της δανειοδότησης και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση.

2. Δανειολήπτης που έχει λάβει «μεικτό δάνειο» (από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και τραπεζικά κεφάλαια) δύναται να ενταχθεί στις ρυθμίσεις  μόνο κατά το μέρος του δανείου που προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.

3. Δανειολήπτης που αποδεδειγμένα  ανήκει έστω σε μία από τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τριτέκνων, συνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ κ.λπ.) δικαιούται έκπτωσης 10% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή  15% από το ποσό του αρχικού δανείου.

4. Πολύτεκνος δανειολήπτης, καθώς και δανειολήπτης που αποδεδειγμένα ανήκει στην ομάδα των πολυτέκνων, δικαιούται έκπτωση 20% στο ποσό που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή 15% από το αρχικό ποσό.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση