Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εκτίναξη απλήρωτων φόρων εν αναμονή της νέας ρύθμισης
Εκτίναξη απλήρωτων φόρων εν αναμονή της νέας ρύθμισης

Εκτίναξη απλήρωτων φόρων εν αναμονή της νέας ρύθμισης

Οι προσδοκίες για τη νέα ρύθμιση, η εξάντληση των φορολογουμένων και τα απλήρωτα πρόστιμα εκτόξευσαν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 2,038 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σε ένα «νεκρό» φορολογικά μήνα όπως ο Φεβρουάριος, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ και τα υιπα 714 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους απλήρωτους φόρους του Ιανουαρίου.

Το υψηλό ποσό των οφειλών που συσσωρεύθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην προσδοκία ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα προστεθούν και οι οφειλές του 2019. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι οφειλές του 2019 να εξαιρεθούν από τη νέα ρύθμιση και να αναγκασθούν οι φορολογούμενοι που έχουν στην εφορία να τα ρυθμίσουν σε 12 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορο διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 104,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 18,251 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υιπο σε 86,4 δισ. ευρώ

2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 4.005.773 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες για τους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1.836.953.

3. Σε 1.186.380 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Το πρώτο δίμηνο έγιναν 17.492 κατασχέσεις, δηλαδή 300 σε ημερήσια βάση.

4. Τα φρέσκα ανήλθαν το πρώτο δίμηνο στα 2,147 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,038 δισ. αφορούν φόρους.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 883 εκατ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Βέβαια, μπροστά στο τεράστιο ποσό των 104,6 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρου ποσού φαντάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι με τη νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα υπολογίζεται να εισπραχθούν περισσότερα από 10-12 δισ. ευρώ. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η δομή της ρύθμισης επιτρέπει ακόμη και στους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν σε αυτήν καταβάλλοντας ελάχιστη δόση 20 ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι η νέα πλατφόρμα που θα αναρτηθεί στο Taxis για την αποπληρωμή των οφειλών θα τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

• Για εισοδήματα από 10.001 έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4%-5% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και 4.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα.

• Οσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται στο 100% από τις προσ και πρόστιμα.

• Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ.

• Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογούμε που εντάσσονται στη ρύθμιση.

• Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018.

• Προθεσμία τριών μηνών για την ένταξη στη ρύθμιση.

• Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

• Η θα παραμείνει στις 12 δόσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση