Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εκθέσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2016
Εκθέσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2016

Εκθέσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2016

Δημιουργία προστιθέμενης αξίας από το κάθε ευρώ που δαπανάται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τρεις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της για το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τρεις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της για το 2016. Από αυτές προκύπτει ότι ο το 2016 συνέβαλε στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε προστιθέμενη αξία για τους πολίτες της ΕΕ και δαπανήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από τις εν λόγω εκθέσεις είναι ότι η απλούστευση των κανόνων της ΕΕ έχει καίρια σημασία προκειμένου οι τοπικές αρχές, οι ή οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία τα κονδύλια της ΕΕ, αποτελεσματικά και σωστά. Τούτο συνάδει με τις συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την απλούστευση, που επίσης υποβλήθηκαν σήμερα, και οι οποίες τροφοδοτούν τον ευρύτερο προβληματισμό για το των οικονομικών της ΕΕ που ξεκίνησε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ τον Ιούνιο.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά επιτεύγματα του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2016:

— Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες που έχουν λάβει χρηματοδότηση της ΕΕ, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των κατόχων του βραβείου Νόμπελ σε 17, εκτός από τους 4 νικητές του μεταλλίου Fields, καθώς και τις αναρίθμητες ανακαλύψεις με παγκόσμιο αντίκτυπο, οι οποίες συνδέονται με την επένδυση της ΕΕ στην και την καινοτομία.

— Περίπου επτά εκατομμύρια έλαβαν στήριξη με άμεσες ενισχύσεις το 2016· 150 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε αντιστάθμιση της κρίσης στον τομέα του κτος.

— Περισσότερες από 140 000 Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις σε 21 χώρες έλαβαν συνολικά δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμαCOSME.

— Ποσοστό 21% του προϋπολογισμού 2016 διατέθηκαν στην της κλιματικής αλλαγής.

— Πάνω από 120 εκατομμύρια ευάλωτα άτομα σε πάνω από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στη Συρία, έλαβαν ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

— Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σώθηκαν μόνο στην Κεντρική Μεσόγειο, χάρη στις κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ και του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ιστορικό

Οι τρεις εκθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη της ετήσιας διαδικασίας κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή υλοποίησε τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2016. Κατά το πέρας της εν λόγω διαδικασίας, το Κοινοβούλιο αποφασίζει εάν θα υπογράψει τους λογαριασμούς της ΕΕ ή όχι. Εκτός από τις σημερινές εκθέσεις, το Κοινοβούλιο θα λάβει υπόψη την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται τον Σεπτέμβριο 2017. Η Επιτροπή έχει λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου κάθε χρόνο από το 1997, και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει διαπιστώσει ότι οι λογαριασμοί της ΕΕ είναι πλήρως αξιόπιστοι, κάθε χρόνο από το 2007.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση