Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εκροές δισεκατομμυρίων από Βρετανία και Ευρώπη τον Ιούνιο, λόγω Brexit
Εκροές δισεκατομμυρίων από Βρετανία και Ευρώπη τον Ιούνιο, λόγω Brexit

Εκροές δισεκατομμυρίων από Βρετανία και Ευρώπη τον Ιούνιο, λόγω Brexit

Οι επενδυτές απέσυραν δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο από ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους στη Βρετανία και την Ευρώπη, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικράτησε από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Καθώς ξεκαθαρίζει το οικονομικό τοπίο από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, φαίνονται οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις στη βρετανική οικονομία.

Καθένας από τους επενδυτικούς ομίλους M&G, Fidelity, Schroders και Invesco ανακοίνωσαν πως πελάτες τους απέσυραν τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times. Παράλληλα, η αμερικανική Franklin Templeton ήταν μία από τις πέντε ισχυρότερες επενδυτικές εταιρείες με τις μεγαλύτερες εκροές από την Ευρώπη τον Ιούνιο. Τραγικότερη είναι η περίπτωση της Aberdeen Asset Management. Μία από τις κορυφαίες εισηγμένες επενδυτικές εταιρείες της Βρετανίας ανακοίνωσε πως πελάτες απέσυραν 8,9 δισ. στερλίνες το τρίμηνο που έληξε τέλη Ιουνίου, σημειώνοντας εκροές κεφαλαίων επί 13ο συναπτό μήνα. Προ δύο εβδομάδων, η εταιρεία αναγκάστηκε να «παγώσει» τη ρευστοποίηση κεφαλαίων σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κλάδο των ακινήτων.

Σε της Baker & McKenzie εκτιμάται πως μπορεί να χαθούν 240 δισ. δολ. από τον τομέα των συγχωνεύσεων εντός πενταετίας εάν η Βρετανία αποσυρθεί «άτακτα» από την Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, δήλωσε με απογοήτευση πως η Βρετανία θα χρειαστεί μήνες μέχρι να ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για το Brexit, επιπλήττοντας το Λονδίνο διότι δεν έλαβε εκ των προτέρων τα κατάλληλα μέτρα στην περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε.

Απαισιοδιοξία επικρατεί, επίσης, στον βρετανικό μεταποιητικό κλάδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Βρετανών Βιομηχάνων, το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούλιο στο -47 από το -5 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2016. Η Συνομοσπονδία των Βρετανών Βιομηχάνων διαβλέπει πως τα σημάδια από το δημοψήφισμα του Brexit στην οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο αισθητά. Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν στην της εταιρείας αναλύσεων Markit, προειδοποιώντας ότι η δραστηριότητα στη βρετανική οικονομία επιβραδύνεται στους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, όταν βρισκόταν στο απόγειο η χρηματοπιστωτική κρίση. Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20, προ ολίγων ημερών στην , εκφράστηκε ανησυχία και προβληματισμός για τους κινδύ του Brexit στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια απόπειρα να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από το Brexit, η Βρετανία εστιάζει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την , με το Λονδίνο να θέτει επί τάπητος το ζήτημα σε υπουργική συνάντηση στο πλαίσιο των G20. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, παραδέχτηκε πως επικρατεί μια «παγκόσμια απογοήτευση» από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρίσουν από την Ε.Ε – και για την οποία ήταν ο ίδιος αντίθετος. Τόνισε, όμως, πως «πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να περιοριστούν βραχυπρόθεσμα στο ελάχιστο οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία και μακροπρόθεσμα να εξασφαλιστούν τα μεγαλύτερα οφέλη». Τέλος, το γερμανικό ινστιτούτo Ιfo προβλέπει πως το Brexit θα οδηγήσει σε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στη κατά 0,1%.

Περίπου 2 δισ. στερλίνες μπορεί να κοστίσει στην εταιρεία αεροναυπηγικής Rolls-Royce η υποχώρηση της στερλίνας που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα των Βρετανών για το Brexit, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο BBC.

Οπως ανακοίνωσε η της εταιρείας, καταγράφηκε απομείωση στα συμβόλαια αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, μια τακτική που ακολουθούν αρκετές εταιρείες και δεν προκλήθηκε από αύξηση του κόστους παρς. Σε ανάλογο μήκος κύματος, η αεροπορική εταιρεία Easyjet προειδοποίησε πως η πτώση της στερλίνας έχει οδηγήσει σε αύξηση δαπανών κατά 40 εκατ. στερλίνες.

Στην περίπτωση της Rolls-Royce, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως το κόστος διαμορφώθηκε στο ένα δισ. στερλίνες, όταν το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 8 σεντ έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα έχει διολισθήσει 16 σεντ έναντι του δολαρίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν, οδηγώντας στην εκτίμηση για απώλειες 2 δισ. στερλινών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση