Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου έπειτα από 8 χρόνια
Έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου έπειτα από 8 χρόνια

Έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου έπειτα από 8 χρόνια

Στην έκδοση 12μηνου εντόκου γρμμτίου σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ βάζει –προς το παρόν, τουλάχιστον– στην άκρη την έκδοση 3ετούς ομολόγου, καθώς οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων παραμένουν επισφαλείς.

Η επανέκδοση 12μηνων εντόκων, για πρώτη φορά μετά 8 χρόνια, είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό και η ανακοίνωση –αν όλα πάνε καλά– αναμένεται να γίνει σήμερα. Η έκδοση σχεδιάζεται να πάρει τη θέση της ς τρίμηνων εντόκων, που ήταν προγραμματισμένα για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα καλύψει το σύνολο του τρίμηνου εντόκου, που είναι 1,6 δισ. , αλλά θα περιοριστεί στο 1 δισ. . Το αναμένεται ότι θα κινηθεί περίπου στο 1,5%. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που βγήκε το ελληνικό Δημόσιο με έκδοση 12μηνου εντόκου, τον Απρίλιο του 2010, η απόδοση ήταν 4,85%.

Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε την περίοδο αυτή για τη νέα του «έξοδο» στις αγορές, καθώς επικρατεί σχετική ηρεμία και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει, μετά τη ραγδαία άνοδο του προηγούμενου διαστήματος.

Χθες, τέταρτη μέρα αποκλιμάκωσης μετά το ξεπούλημα της περασμένης Παρασκευής, η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 4,16% (έναντι 4,37% την περασμένη Παρασκευή), του 7ετούς στο 3,84% (υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε, πριν από ένα μήνα, με απόδοση 3,5% και την περασμένη Παρασκευή ήταν 4,08%) και του 5ετούς στο 3,25% (από 3,63% την περασμένη Παρασκευή).

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών με την έκδοση αυτή δεν είναι ταμειακός, διευκρινίζεται αρμοδίως. Είναι να προσθέσει ένα ακόμη σημείο στην καμπύλη αποδόσεων αλλά και να πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Επιπλέον αποσκοπεί, προφανώς, στη δέσμευση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, σε μεγαλύτερες διάρκειες από τα 3μηνα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να ανοίξει πάλι η έκδοση σε ένα μήνα, ενώ νέα ίσως γίνει ξανά τον Ιούνιο.

Το που θα αντληθεί από τα 12μηνα έντοκα δεν προορίζεται για το «μαξιλάρι», ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο, αφού το τελευταίο θα πρέπει να διατηρηθεί για 12 μήνες τουλάχιστον μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Για το «μαξιλάρι» έχουν ήδη μαζευτεί 4,5 δισ. ευρώ από τις δύο εξόδους του Δημοσίου στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 (1,5 δισ. ευρώ) και τον Φεβρουάριο (3 δισ. ευρώ). Ο ESM θα συνεισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ως προς το συνολικό ύψος του, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος των 19 δισ. ευρώ και υιοθετείται αντ' αυτού το ν των 14 δισ. ευρώ.

Ετσι, η δεν έχει παρά να εξασφαλίσει άλλο 1,5 δισ. ευρώ για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη στον ορίζοντα.

Συμπληρωματικά, το «μαξιλάρι» φαίνεται ότι θα ενισχυθεί με κεφάλαια από «ρέπος», τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Σχετική αναφορά υπήρχε στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το σχετικό ποσό να υπολογίζεται στα περίπου 4 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση