Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Economist: Η πρόταση των δανειστών και το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα
Economist: Η πρόταση των δανειστών και το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα

Economist: Η πρόταση των δανειστών και το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα

Μετά απο τέσσερις μήνες άκαρπης διαπραγμάτευσης, φαίνεται πώς οι δανειστές της Ελλάδας συμφώνησαν στους όρους της πρότασης που θα παρουσιάσουν στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του ο βρετανικός , παρουσιάζοντας ορισμένα απο τα στοιχεία της πρότασης, στην οποία κατέληξαν οι κκ. Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι κατά την συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι βάσεις της πρότασης είχαν τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 την περασμένη βδομάδα στη Δρέσδη.

Σύμφωνα με τις του Economist, ενώ διαφαίνεται συμβιβασμός για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Σε ο,τι αφορά το , μία πηγή υποστηρίζει “κάτω απο 1% του για το 2015, μέχρι 3,5% ως το ”.

Οι πιστωτές συμφωνούν επίσης σε δεύτερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει επείγουσα βοήθεια ς απο την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα παράσχει χρόνο για την επεξεργασία του τρίτου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ύψους 30 δισ. και 50 δισ.ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών θα παρουσιαστεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, πριν την λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή της επόμενης ς στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Economist, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τα για να πληρώσει τη . Ο κ. Τσίπρας θα έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να απαντήσει – πιθανότατα μία βδομάδα.

Αν ο πρωθυπουργός δεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών, μπορεί να δυσκολευτεί να κρατήσει ενωμένη την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Economist. Bουλευτές, που προσεγγίζουν σκεπτικιστικά τις ενέργειες της κυβέρνησης, εξέφρασαν με σαφήνεια τη δυσαρέσκειά τους αυτή την εβδομάδα, καλώντας τον κ. Τσίπρα να φύγει αν δεν μπορεί να επιτύχει μια καλή .

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση