Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δυσβάσταχτος φόρος στους ιδιοκτήτες μικρών ερασιτεχνικών σκαφών
Δυσβάσταχτος φόρος στους ιδιοκτήτες μικρών ερασιτεχνικών σκαφών

Δυσβάσταχτος φόρος στους ιδιοκτήτες μικρών ερασιτεχνικών σκαφών

Μετά από μία πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη πριν λίγες μέρες με ιδιοκτήτες μικρών σκαφών τέθηκε το θέμα προς την Κ. Παπανάτσιου ενός δυσβάσταχτου φόρου που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση , ν4646/2019 58, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις οδηγεί στην χιλιάδων ιδιωτικών σκαφών, η βουλευτής Μαγνησίας ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο τομ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός και 32 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει πως μέχρι και το έτος 2019, οι ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών, πλήρωναν φόρο από 40 έως 90 ευρώ ετησίως, ανάλογα την ολική χωρητικότητα του κάθε σκάφους. Με τη ψήφιση όμως του άρθρου 58 του ν. 4646/2019, ο επιβαλλόμενος φόρος εκτινάχτηκε στα 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει καμία αναλογικότητα. Σύμφωνα με το 12 του ν. 27/75 ο επιβαλλόμενος στα δεύτερης κατηγορίας φόρος υπολογίζεται ετησίως ανά κόρο ολικής χωρητικότητας (κοχ) του πλοίου και πληρώνεται σε ευρώ με βάση κλίμακα.

Η κα Παπανάτσιου τονίζει ότι η του θεμελιακού βασικού σκεπτικού του νομοθέτη που είναι η κλίμακα, δομικό στοιχείο στον υπολογισμό του φόρου πλοίων β΄ κατηγορίας και του ρυθμιστικού πλαισίου του ν. 27/75 καταλήγει στα εξής παράδοξα α. στο παλιό σκάφος ελάχιστων κόρων ολικής χωρητικότητας να επιβάλλεται φόρος 1.000 ευρώ. β. στο σύγχρονο και εξοπλισμένο σκάφος των 178 κόρων ολικής χωρητικότητας (και έως 33 μέτρων ολικού μήκους) να επιβάλλεται φόρος 1.000 ευρώ επίσης.

Τέλος, κατά την περίοδο της Πανδημίας, έχει επιβληθεί τουλάχιστον για 8 μήνες ακινησία στα , ενώ παράλληλα η ζητάει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 100% του φόρου χωρίς καμία ελάφρυνση.

Η πρώην υπουργός με βάση τα παραπάνω ρωτάει τον υπουργό, αν θα υπάρξει του άρθρου 58 του ν 4646/2019 και στο προηγούμενο καθεστώς και αν όχι, αν θα υπάρξει αλλαγή στο νόμο για πιο αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με τους κόρους ολικής χωρητικότητας των σκαφών και αν προτίθεται η Κυβέρνηση λόγω της πανδημίας και του υποχρεωτικού κλειδώματος για 8 μήνες των σκαφών να προχωρήσει σε ελάφρυνση του φόρου για τα έτη 2020 και 2021.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Ανδρέας Κεχαγιάς #ΑνδρέαςΚεχαγιάς - https://t.co/mm3gqJ5a2h -

  • #διακομιδή ηλικιωμένου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZsgE4KlZ3Q -

  • Δεν συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νίκης - https://t.co/EPFSPRZeiQ… -

"Αλιεύοντας" την είδηση