Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δυσοίωνα μηνύματα από Φρανκφούρτη ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου
Δυσοίωνα μηνύματα από Φρανκφούρτη ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Δυσοίωνα μηνύματα από Φρανκφούρτη ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Η πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι στο προηγούμενο δεν αναμένεται να αλλάξει και στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και έτσι τα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω, εκτιμούν Ευρωπαίοι .

Γι' αυτό και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας τόνιζαν πόσο σημαντικό είναι για την ελληνική οικονομία να δοθεί μια περαιτέρω σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα για την ελάφρυνση του χρέους από το συνέδριο του Economist που έγινε χθες στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η τήρησε τις δεσμεύσεις της, η σαφήνεια είναι σημαντική και για τους Ελληνες πολίτες αλλά και για τους επενδυτές που θέλουν να γνωρίζουν με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει το χρέος της. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «η ελληνική οικονομία δεν αντέχει αβεβαιότητα για άλλον ένα χρόνο, ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια».

Ο εκπρόσωπος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο ελληνικό πρόγραμμα, Ν. Τζιαμαρόλι, ήταν ξεκάθαρος, ότι κατά τη γνώμη του ESM δεν χρειάζεται περαιτέρω σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από αυτή που δόθηκε πέρυσι τον Μάιο. «Τα τρία από τα τέσσερα μέτρα που συμφωνήθηκαν πέρυσι είναι τόσο συγκεκριμένα που ακόμα και ποσοτικά μπορούμε να τα προσδιορίσουμε, μόνο την επέκταση των δανείων του EFSF δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει αρκετά» είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τον πήχυ των προσδοκιών για το επόμενο . Το βασικό ερώτημα που προκύπτει (εφόσον δεν γίνει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων στο επόμενο Eurogroup) είναι κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE αν το χρέος της δεν κριθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ που βρισκόταν στο πάνελ. «Δεν μας είπε ο κ. Κερέ αν η ΕΚΤ έχει την ίδια απαισιόδοξη πρόβλεψη όπως το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι το πακέτο μέτρων αρκετό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»;

Ο κ. Τσακαλώτος παρομοίασε την κατάσταση που βρίσκεται με έναν προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα. «Θα έπρεπε να γνωρίζω πού βρίσκεται το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά. «Οταν αγοράζουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η αγορά μας είναι ασφαλής» του απάντησε ο κ. Κερέ και τόνισε ότι πλέον το θέμα του χρέους δεν είναι θέμα της Ελλάδας αλλά των κρατών-μελών και του ΔΝΤ. Ο κ. Κερέ τόνισε πως η ΕΚΤ για να επιτρέψει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», προσθέτοντας ότι στο προηγούμενο Eurogroup «δεν αποφασίστηκε κανένα μέτρο».

Εκτιμάται ότι αν το Δ.Σ. της κεντρικής ς βρεθεί διχασμένο για το αν θα επιτρέψει ή όχι τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, το πιο πιθανό είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να μη δώσει το «πράσινο φως».

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε πως το ΔΝΤ υποσχέθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. «Μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι και Ολλανδία ζητούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από τη μία για «την αυστηρότητα» που φέρνει στο πρόγραμμα, αλλά από την άλλη δεν δέχονται την άποψη του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια», σημείωσε σε γραπτή τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών της ς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist.

«Η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”. Υστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές», είπε. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση