Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δραματική έκκληση Στουρνάρα: Συμφωνία ή Grexit
Δραματική έκκληση Στουρνάρα: Συμφωνία ή Grexit

Δραματική έκκληση Στουρνάρα: Συμφωνία ή Grexit

Δραματικό μήνυμα ότι θα πρέπει να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στέλνει ο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας, μέσω της έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα,η ΤτΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους ως «ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και – πιθανότατα – από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποιεί ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει πώς «μία ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».

Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε «βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ς και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην και κυρίως την περίοδο του ευρώ» σημειώνει η ΤτΕ, ενώ υποστηρίζει πώς «η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».

Πάντως, η ΤτΕ αναφέρει ότι από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα «φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή». Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει πώς η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι «μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην της δημοσιονομικής πολιτικής». Παράλληλα, υποστηρίζει πώς εξίσου σημαντική θα είναι και «η επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου  2012. Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο , απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε».

Ωστόσο, επισημαίνεται από την ΤτΕ ότι «σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη δανειακή του 2010, η Ελλάδα αναζητά πάλι τη χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων, καθώς παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές». Στην παρούσα φάση η ΤτΕ αναφέρει ότι οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα επισφαλείς, αν και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος επιστροφής στην ύφεση φέτος. «Με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία οφείλονται στην αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι αν βελτιωθεί το κλίμα, η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά» υποστηρίζει και συμπληρώνει όμως ότι «βασική, απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν, σε πρώτη φάση, επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία και στη συνέχεια, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας».

Μία συμφωνία θα δημιουργούσε θετικές προοπτικές και θα μπορούσε να καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, εκτιμά ο κ. Στουρνάρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ μια συμφωνία με τους εταίρους:

•           αποτρέπει πολύ δυσμενείς εξελίξεις και διασφαλίζει ότι οι έως τώρα θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν θα πάνε χαμένες,

•           αποκαθιστά την εμπιστοσύνη μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εταίρων,

•           εξασφαλίζει, μέσω της συνδρομής των εταίρων και του , τη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας,

•           δηλώνει έμπρακτα τη βούληση για τη συνέχιση και επέκταση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση των δημοσιονομικών επιτευγμάτων,

•           παρέχει τη δυνατότητα μιας ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία βασίζεται σε χαμηλότερους και πιο ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, ενισχύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές,

•           δημιουργεί τις προοπτικές για τη μετάβαση προς μια νέα μεσομακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα έχει ως στόχο την ομαλή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα συνοδεύεται από την υλοποίηση της δέσμευσης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να διασφαλιστεί η διατηρήσιμη ανάπτυξη,

•           επιπλέον, η επίτευξη συμφωνίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της .

 

Πέραν αυτών, η ΤτΕ υποστηρίζει πώς πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και η συζήτηση για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής που θα διασφαλίζει οριστική έξοδο από την κρίση και στροφή της οικονομίας σε ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί κατά την ΤτΕ:

  1. Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
  2. Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ς.
  3. Διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συνεκτικού και στοχευμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει μόνιμη και όχι αποσπασματική βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
  4. Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, βελτίωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και γενικότερα ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  5. Διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα από παρεμβάσεις κυρίως διαρθρωτικού και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω περιορισμού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις. Επανεξέταση των διαφόρων εξαιρέσεων που υπάρχουν στους άμεσους και έμμεσους φόρους και διατήρηση μόνο αυτών που δικαιολογούνται από αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
  6. Αντιμετώπιση των προκλήσεων της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα απαιτούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα στο (προ)πτωχευτικό δίκαιο, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση