Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δυσβάσταχτα τα έξοδα κατοικίας για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Δυσβάσταχτα τα έξοδα κατοικίας για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Δυσβάσταχτα τα έξοδα κατοικίας για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Σε οικονομικό «άχθος» έχει εξελιχθεί η χρήση κατοικίας τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη το φορολογικό κόστος που συνεπάγεται η κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων.

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, η διαθέτει τα μεγαλύτερα έξοδα κατοικίας ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών της, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, τα έξοδα κατοικίας διαμορφώνονται στο 37%, ποσοστό που εκτοξεύεται σχεδόν στο 65% για τα νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 22,2% και 41% αντίστοιχα. Ως έξοδα υπολογίζονται το ενοίκιο για τους ενοικιαστές ή η του στεγαστικού δανείου για τους ιδιοκτήτες, όπως επίσης και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ς, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων. Η συνεχής υποχώρηση των εσόδων των νοικοκυριών (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων), σε συνδυασμό με τη σταθερή άνοδο των υπολοίπων δαπανών, (όπως ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης), έχει φέρει όλο και περισσότερους σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση.

Σημειωτέον ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την απογραφή του 2011, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης διαμορφώνεται σε 73,2%, ενώ το 21,7% αφορά σε ενοικιαζόμενες κατ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στην καταγράφεται και το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που κρίνεται υπερβολικά βεβαρημένος με τα έξοδα κατοικίας του, με 33,1%.Η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ληξιπρόθεσμες προς τις εταιρείες ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου (31,8%). Επίσης, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ληξιπρόθεσμες αναφορικά με την εξυπηρέτηση του στεγαστικού του δανείου αγγίζει το 14,9%, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων που χρωστούν . Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, από το 3,6% το 2008 σε 28,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων στο τέλος του 2014.

Ετσι, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινωνικών λειτουργών, από το 2009 έως το 2011, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 25%, αγγίζοντας τις 20.000. Είναι προφανές ότι το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, ιδίως για τα κάτω των 35.000 .

Παράλληλα, η δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση από τη χρήση κατοικίας έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στην κτηματαγορά, καθώς, παρά την κατάρρευση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ιδίως από το 2011 και μετά, ο αριθμός των κενών/απούλητων ακινήτων παραμένει πολύ υψηλός. Ταυτόχρονα, οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να μειώνονται, υποχωρώντας κατά 33,8% το 2014, για να διαμορφωθούν πλέον σε λιγότερες από 10.000 ετησίως.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση