Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Στήριξη 2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής
Χρ. Τριαντόπουλος: Στήριξη 2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

Χρ. Τριαντόπουλος: Στήριξη 2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

Με αφορμή την υλοποίηση, από το , του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία, στα χαρακτηριστικά και στη δυναμική του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού σχήματος, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ.  Τριαντόπουλος, υπογράμμισε ότι σκοπός της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η χρηματοδοτική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό σχήμα αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορά την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιστρέψουν το χορηγηθέν κεφάλαιο -ολόκληρο ή μέρος του- στο κράτος, σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό . Έτσι, στηρίζονται οι επιχειρήσεις που ενδέχεται να μην έχουν αντίστοιχο -με μεγαλύτερες- τραπεζικό προφίλ και προστατεύονται και οι εργαζόμενοι, καθώς οι ωφελούμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31 Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι συμβατό με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της έξαρσης του COVID-19.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμόμενων των ατομικών, ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες απασχολούσαν έναν έως 500 εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020 ή ακόμα και ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα , όπως το να έχουν έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του COVID-19 και να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα “myBusinessSupport”, να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και 2 Απριλίου 2020, να εμφανίζουν θετικό κύκλο εργασιών οποιαδήποτε στιγμή από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως την 31η Μαρτίου 2020 κ.α. Πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες και τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους. Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τα 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα. Μέσα σε αυτά τα όρια, η ενίσχυση ανά επιχείρηση υπολογίζεται -κυρίως- βάσει της μεταβολής του κύκλου εργασιών εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης, με βάση έναν αναλυτικό και ακριβή αλγόριθμο.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση είναι, φυσικά, ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Ως προς τη διαδικασία της ς, κατ' αρχάς προβλέπεται άτοκη χάριτος έως το τέλος του . Στη συνέχεια, το ποσό επιστρέφεται σε 40 ισόποσες δόσεις, με πολύ χαμηλό , το οποίο αυτή τη στιγμή υπολογίζεται περί το 1%. Μάλιστα, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ωφελούμενη επιχείρηση, μπορεί να μην επιστρέψει ολόκληρο το ποσό που έλαβε. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιστροφή μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή επιστροφή 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την ίδια ημερομηνία.

Μέχρι και την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020, είχαν πιστωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων επιχειρήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να επίκειται άμεσα νέες καταβολές της χρηματοδοτικής στήριξης μέσα στις επόμενες, λίγες, ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τα μέσα του μήνα, μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Συνάμα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, το παρατείνει τη σχετική έως την Τρίτη, 19 Μαΐου 2020.

Επιπρόσθετα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εν εξελίξει προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το Υπουργείο Οικονομικών θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα του χρηματοδοτικού σχήματος, με πρόσθετο διαθέσιμο ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά τον Μάρτιο από την υγειονομική κρίση. Έτσι, το συνολικό ποσό του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής προς μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση