Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Χρ. Τριαντόπουλος: Νέα δέσμη μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Με αφορμή το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σε συν με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε αναλυτικά για τις νέες παρεμβάσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα.

«Η πανδημία έχει δείξει το άσχημο πρόσωπό της, τόσο στο πεδίο της υγείας, όσο και σε αυτό της οικονομίας. Με εντατικές προσπάθειες καταφέραμε να περιορίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το αποτύπωμά της στην υγεία των συμπολιτών μας. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται στο μέτωπο της οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Τριαντόπουλος, συνεχίζοντας: «Ήδη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει διαθέσει η κυβέρνηση, έχουν αξιοποιηθεί από πάρα πολλές επιχειρήσεις. Μέχρι τ, περίπου 120.000 επιχειρήσεις -με εργατικό δυναμικό περίπου 300.000 άτομα- έχουν ωφεληθεί από την . Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με νέες παρεμβάσεις, αναλύοντας τις τάσεις στην αγορά, αλλά και διατηρώντας συνεχώς διαύλους επικοινωνίας με τους δρώντες, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται για νέες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, οι οποίες είναι:

1. Ο μηδενισμός και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Συγκεκριμένα, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι κατά 35% χαμηλότερος από εκείνον του αντίστοιχου εξαμήνου του 2019. Για τις υιπες επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής θα ανέλθει σε 30% (μείωση τζίρου: 5-15%), 50% (μείωση τζίρου: 15,1-25%) ή 70% (μείωση τζίρου: 25,1-35%). Επίσης, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, δηλαδή επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), καθώς και για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Πρόκειται κατά βάση για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και ήδη πλήττονται σημαντικά λόγω της πανδημίας. Τέλος, το 50% της προκαταβολής φόρου θα καταβάλουν και οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

2. Ο τρίτος κύκλος του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο ύψους 1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου Ιουνίου και Ιουλίου. Στη νέα φάση θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομέ και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

3. Η επέκταση της επιδότησης κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-» για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

4. Η κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών των εποχικών επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα που υπόκεινται σε ΦΠΑ (δηλαδή επιχειρήσεων που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους) για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», θα καλύπτεται, επίσης, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

5. Η επέκταση της δυνατότητας αναστολής της ς εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά κατα, τουριστικά γραφεία), λιανικό τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ο κ. Τριαντόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει όπου απαιτείται και δη στους κλάδους που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Η στήριξη της κυβέρνησης στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις αποδεικνύεται έμπρακτα».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση