Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Η μεταρρύθμιση του πλαισίου της ΟΚΕ θα ενισχύσει την κοινωνική συνεννόηση
Χρ. Τριαντόπουλος: Η μεταρρύθμιση του πλαισίου της ΟΚΕ θα ενισχύσει την κοινωνική συνεννόηση

Χρ. Τριαντόπουλος: Η μεταρρύθμιση του πλαισίου της ΟΚΕ θα ενισχύσει την κοινωνική συνεννόηση

Σε διαβούλευση τέθηκε από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου το του Υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). «Έπειτα από μία εντατική και οργανωμένη προσπάθεια, ακολουθώντας την κατεύθυνση του υπουργού Οικονομικών και έχοντας μελετήσει καλές πρακτικές ανά την Ευρώπη και έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία με την ΟΚΕ, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην βελτίωση του κοινωνικού διαλόγου στη χ μας, αλλά και στην επίτευξη κοινωνικής συνεννόησης σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πεδίων, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό και από τη νησιωτική πολιτική μέχρι το .

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να υποβάλουν τις ιδέες και τις παρατηρήσεις τους επι του προτεινόμενου σχεδίου νόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, , ο οποίος παρακολουθεί το θέμα από κοντά και το 2018 -και έπειτα από πρόσκληση της ίδιας της ΟΚΕ- πραγματοποίησε μελέτη για τη διαΕΟσις με τον καθηγητή Γιώργο Οικονομίδη σχετικά με τον εντοπισμό των βασικών πεδίων στα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της ΟΚΕ στην επίτευξη κοινωνικής συνεννόησης για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χ μας.

Ο κ. Τριαντόπουλος περιγράφει, στη συνέχεια, τους βασικούς άξονες της νέας μεταρρύθμισης. «Κατ' αρχάς, διευρύνεται το πεδίο δραστηριοποίησης της ΟΚΕ, καθώς προστίθενται ρητά νέοι τομείς στους οποίους μπορεί να υποβάλει γνώμη, όπως ο , το και η ψηφιακή πολιτική. Δεύτερον, για τη διευκόλυνση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, προβλέπονται ταχύτεροι χρόνοι ανταπόκρισης της ΟΚΕ ως προς την έκδοση Γνώμης.

Τρίτον, αυξάνεται το μέγεθος της ΟΚΕ και προστίθενται νέα μέλη, προκειμένου να καταστεί η Επιτροπή πιο πλουραλιστική και να αντικατοπτρίζει τους σύγχρονους κοινωνικούς συσχετισμούς. Έτσι, εντάσσονται για πρώτη φορά -μεταξύ άλλων- μέλη από τις και τους εξαγωγείς, δίνοντας ένα στίγμα καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Τέταρτον, προωθείται η ισότητα των φύλων, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται ρήτρα για αροσώπευση καθενός εκ των δυο φύλων τουλάχιστον στο 1/3 του συνόλου των μελών της Ολομέλειας της ΟΚΕ.

Πέμπτο, εκσυγχρονίζεται η λειτουργία της Επιτροπής, με τη ρητή αναφορά των αρμοδιοτήτων κάθε οργάνου της. Τέλος, προωθούνται οι αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, με προβλέψεις όπως η δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων για την άντληση επιστημονικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας κατά την διατύπωση Γνωμών και η ανάρτηση του προϋπολογισμού της ΟΚΕ στο site της».

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της ΟΚΕ δεν θα σταματήσει εδώ. «Ήδη εξετάζουμε και άλλες επιλογές για την επίλυση οργανωτικών και επιχειρησιακών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΟΚΕ δεν έχει ακόμα Οργανισμό, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1995, οπότε τέθηκε σε ισχύ στην αρχική μορφή του. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αυξήσει το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, βελτιώνοντας τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος και τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής. Η κοινωνική συνεννόηση, άλλωστε, αποτελεί βασική προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Τριαντόπουλος.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, και είναι προσβάσιμη στο http://www.opengov.gr/minfin/?p=10122.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση