Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χρ. Τριαντόπουλος: Η κύρωση της Απόφασης ιδίων πόρων της ΕΕ είναι ακόμα ένα θεσμικό βήμα προς τα 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Χρ. Τριαντόπουλος: Η κύρωση της Απόφασης ιδίων πόρων της ΕΕ είναι ακόμα ένα θεσμικό βήμα προς τα 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Χρ. Τριαντόπουλος: Η κύρωση της Απόφασης ιδίων πόρων της ΕΕ είναι ακόμα ένα θεσμικό βήμα προς τα 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4783/2021, ο οποίος περιλαμβάνει την κύρωση της Απόφασης του συστήματος ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω καθορίζει τις πηγές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα -μέλη, καθώς και τις μεθόδους υπολογισμού της κάθε κατηγορίας συνεισφορών, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω του Next Generation EU, του Ευρωπαϊκού πακέτου για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19.

Ο γενικός Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  , ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και επιμελήθηκε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει την κύρωση της Απόφασης του συστήματος ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο, εξίσου σημαντικό.

Το κεφάλαιο που κλείνει είναι αυτό της πυρετώδους διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ο πολυετής της ΕΕ) 2021-2027 και το Next Generation EU.

Στις 21 Ιουλίου 2020, οι επικεφαλής των κρατών-μελών κατέληξαν σε ως προς το ύψος και την κατανομή των ποσών που πρόκειται να διατεθούν στο πλαίσιο αυτών των δύο πυλώνων, καθώς και στους τρόπους χρηματοδότησης αυτών των κονδυλίων.

Ειδικότερα, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποφασίστηκε να ανέλθει σε 1.074 δισ. ευρώ, ενώ το Next Generation EU θα ανέλθει σε 750 δισ. ευρώ.

Η κύρωση της Απόφασης ιδίων πόρων από όλα τα -μέλη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί το Next Generation EU, αλλά και για να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Εμείς είμαστε από τα -μέλη που κύρωσαν την , μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε όλη την ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι.

Το κεφάλαιο που ανοίγει είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων που θα ενταχθούν στους δύο πυλώνες. Συνολικά, τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που αναλογούν στη χώρα ανέρχονται σε 72 δισ. ευρώ (κυρίως επιχορηγήσεις, αλλά και δάνεια) για την επταετία έως το 2027.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που θα έχει λάβει ποτέ η χώρα μας από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό , προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για υψηλή, διατηρήσιμη χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να φέρει την ελληνική οικονομία ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν επεξεργαστεί ένα συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου μάλιστα η πληρότητα έχει αναγνωριστεί τόσο από τα Ευρωπαϊκά όργανα όσο και από τους εταίρους.

Συνοψίζοντας, η κύρωση της Απόφασης για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την κύρωση από τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών-μελών θα μας επιτρέψει να δρέψουμε στο ακέραιο τα οφέλη που διεκδικήσαμε -και κερδίσαμε- στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2020. Τα 72 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας θα δώσουν σημαντική ώθηση στο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας μας, εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη, με μεθοδικότητα και συνέπεια».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση