Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Ενδυνάμωση της χώρας στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Χρ. Τριαντόπουλος: Ενδυνάμωση της χώρας στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Χρ. Τριαντόπουλος: Ενδυνάμωση της χώρας στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

 

Ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οι τεχνικές συναντήσεις αξιολόγησης της ς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Εποπτική Αρχή (EBA), στο πλαίσιο της αποτελεσματικής εφαρμογής της 4ης οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της ς της τρομοκρατίας (Οδηγία 2015/849).

Ο γενικός Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,   Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της ς της τρομοκρατίας, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα [σσ. Δευτέρα 9 Νοεμβρίου] συμμετείχα στην έναρξη των τεχνικών εργασιών για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αναφορικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Από το καλοκαίρι του 2019, το Υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας και την πρόοδο που είχε συντελεστεί μέχρι τότε, έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Και το έπραξε με συνεκτικό και οργανωμένο τρόπο, με συνέπεια και μεθοδικότητα, σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών:

Πρώτον, με την ψήφιση του ν. 4734/2020 προχώρησε στην ενσωμάτωση της 5ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με σημαντικές καινοτομίες, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη διαφάνεια των εταιρικών δομών, στον περιορισμό της ανωνυμίας στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων, στη στενότερη και πιο συστηματική συν των αρχών προληπτικής εποπτείας.

Δεύτερον, αντιμετώπισε, μέσω της ψήφισης του ν. 4734/2020, όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση στη λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

Τρίτον, προωθεί την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1153 για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη ορισμένων ποινικών αδικημάτων.

Τέταρτον, συμμετέχει με δυναμική παρουσία στις διεθνείς συναντήσεις της Ολομέλειας της Financial Action Task Force (FATF) και των ομάδων ς κατά τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου 2019, Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Οκτωβρίου 2020, καθώς και σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις, προβάλλοντας δυναμικά τις θέσεις της χώρας.

Πέμπτον, συνεργάζεται στενά με τη Γραμματεία της FATF και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας στα θέματα αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Έκτον, κατάφερε να αυξήσει τα στελέχη της χώρας που συμμετέχουν στις διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησης της FATF και έτσι καλύφθηκε -για πρώτη φορά- η υποχρέωση της χώρας για αποστολή Ελλήνων αξιολογητών, αποφεύγοντας την επιβολή υψηλών οικονομικών κυρώσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος της χώρας και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο διεθνές δίκτυο της FATF.

Τέλος, υλοποίησε στην Αθήνα το σεμινάριο εκπαίδευσης των μελλοντικών αξιολογητών της FATF, το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με εκπαιδευτές στελέχη της FATF και συμμετέχοντες – υποψήφιους αξιολογητές από όλον τον κόσμο».

Τη διαδικασία των τεχνικών συναντήσεων άνοιξε με εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών,  Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τοποθετήθηκε και ο , αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα,  Γιώργος Ζαββός.

Ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε, κλείνοντας: «Το μέχρι σήμερα έργο στο Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμε φορείς, αποδεικνύει στην πράξη την προτεραιότητα που έχει στην ασκούμενη πολιτική η θεσμική ενδυνάμωση της χώρας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενισχύοντας, με συστηματικότητα και μεθοδικότητα, τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση