Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρ. Τριαντόπουλος: Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα
Χρ. Τριαντόπουλος: Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσθετο μέτρο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται κατά τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
• 1.000 για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
• 2.000 για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
• 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών.

Στη συνέντευξη τύπου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέλυσε τις λεπτομέρειες του μέτρου της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού: «Το Υπουργείο Οικονομικών μεριμνά ώστε όλα τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού, να είναι εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, κοινοποιώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε μέτρο και λαμβάνοντας, μετά από συνεργασία και διαβούλευση, την έγκριση ως προς τη συμβατότητα.

Έτσι και στην περίπτωση του μέτρου της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, που παρουσιάζεται σήμερα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Φυσικά, όπως και για κάθε μέτρο, έτσι και στην αυξημένη αποζημίωση, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σχετική προεργασία.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την προηγούμενη αποζημίωση, καθώς λαμβάνει υπόψη τόσο τη συσσωρευμένη πίεση στο εισόδημα των επιχειρηματιών, όσο και την κλιμάκωση αυτή της πίεσης ανάλογα και με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.

Ειδικότερα, η περίμετρος της αποζημίωσης διευρύνεται, καθώς αφορά επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους και άλλων νομικών μορφών σε σχέση την αρχική εκδοχή του μέτρου, ενώ αυξάνεται σημαντικά και στοχευμένα η αποζημίωση.

Παράλληλα, μια και το μέτρο αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το μέτρο της αυξημένης αποζημίωσης δεν επηρεάζεται από τον γενικό περιορισμό της εξαίρεσης των προβληματικών -σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής- επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Με βάση, συνεπώς, τα νέα δεδομένα σε σχέση με την αρχική εκδοχή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το Υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσει τα εργαλεία και τις σχετικές προβλέψεις που του παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσοντας την αυξημένη αποζημίωση στο Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τις επόμενες ημέρες, μέσω της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων, θα γίνει η σχετική προκοινο, σε συνέχεια της προεργασίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Η συγκεκριμένη αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Εξ αυτών, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες ς, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα , τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ και η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση