Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χουλιαράκης: «Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή»
Χουλιαράκης: «Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή»

Χουλιαράκης: «Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή»

Σε συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ότι προχώρησε η κυβέρνηση, με τους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η φορο επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους.

«Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση», είπε, «ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 τον χρόνο, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 ενσωματώνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ύψους 700 εκατ. ευρώ».

Τον «φοροκεντρικό» χαρακτήρα του προϋπολογισμού είχε επικρίνει προηγουμένως ο συντονιστής του του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, αμφισβητώντας επίσης τη σκοπιμότητα της υπέρβασης των στόχων του προϋπολογισμού, με σκοπό την αναδιανομή εισοδήματος. Κάτι τέτοιο ίσως έχει δυσμενείς παρενέργειες στην ανάπτυξη, είπε ο κ. Λιαργκόβας, υπολογίζοντας ότι κατά περίοδο – 2018 οι υπερβάσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων έφτασαν τα 7,4 δισ. ευρώ. Τις αρνητικές παρενέργειες της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων ανέδειξε προχθές και η έκθεση Doing Business, της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η υπερφορολόγηση εξασφάλισε υπερπλεονάσματα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τη διετία και 2017, το και το κοινωνικό μέρισμα. Επομένως, ένα μόνο τμήμα της αποδόθηκε στα ασθενέστερα στρώματα. Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης είπε χθες ότι από το υπερπλεόνασμα του 2017 (σ.σ.: 1,9 δισ. ευρώ) το 0,6-0,7% του (1,1 – 1,2 δισ. ευρώ περίπου) θα κατευθυνθεί ως κοινωνικό μέρισμα στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Το υπόλοιπο (δηλαδή το 0,45% περίπου ή 810 εκατ. ευρώ) θα μείνει στα δημόσια ταμεία, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων της Eurostat τον Απρίλιο, για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2016 το κοινωνικό μέρισμα ήταν 630 εκατ. ευρώ, ενώ το υπερπλεόνασμα ήταν περίπου 5,5 δισ ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης αναγνώρισε, πάντως, ότι μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να συντηρηθεί ο προϋπολογισμός με τόσο υψηλή φορολογία, και έκανε αναφορά στην προοπτική μείωσής της μετά το 2020.
Μαξιλάρι 12-15 δισ. ευρώ

Απόθεμα ς 12-15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (), σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του προγράμματος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το τέλος του 2019, είπε εξάλλου ο ίδιος.

Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι εφόσον περάσουν 1-2 χρόνια ς, μετά το τέλος του μνημονίου, το «μαξιλάρι» αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ένα ελληνικό «ταμείο σταθεροποίησης» για την επόμενη κρίση, ώστε να μην ξαναπεράσει η χώρα τη δοκιμασία της περιόδου 2010-2018. Καθήκον της κυβέρνησης, υποστήριξε, είναι να τη θωρακίσει για να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση από καλύτερη θέση.

Ακόμη, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Αντίθετα, ο κ. Λιαργκόβας αμφισβήτησε πως η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι «καθαρή», λέγοντας ότι «η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση