Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν τις συντάξεις των Ελλήνων
Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν τις συντάξεις των Ελλήνων

Bloomberg: Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν τις συντάξεις των Ελλήνων

Απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας του υ εμπορίου καπνού και τσιγάρων είχε η το 2018, σύμφωνα με έκθεση της KPMG, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο ποσό η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων, που μόνο πέρυσι έφτασαν τα 740 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι ο πολλαπλασιασμός των εκδόσεων τσιγάρων με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, με κατώτερη συνήθως ποιότητα φύλλων καπνού, που μπορούν να αγοραστούν για μόλις 1,50 ευρώ το πακέτο, έχει καταστήσει την πρωτεύουσα της απομίμησης τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ένα ζεστό βράδυ του Αυγούστου το 2017, δύο σε ένα αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά σταμάτησαν στη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, ένα φορτηγό σε κάτι που έμοιαζε με έλεγχο ρουτίνας.

Στο πίσω μέρος του φορτηγού, οι δύο και 15 άλλοι συνάδελφοί τους εντόπισαν ένα σωρό λαθραίων τσιγάρων, οδηγώντας σε μια από τις μεγαλύτερες «ψαριές» λαθραίων καπνών στην Ελλάδα. Η αναζήτηση ήταν το αποκορύφωμα οκτάμηνης παρακολούθησης ενός υ εργοστασίου τσιγάρων κοντά στην Αθήνα και έναν κλοιό που περιλάμβανε πάνω από 80 αστυνομικούς που εργάζονταν πρακτικά όλο το εικοσιτετράωρο. Οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 178 εκατομμυρίων τσιγάρων – μαϊμού και περισσότερων από 18.000 πακέτων καπνού», αναφέρει το πρακτορείο θυμίζοντας την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των λαθραίων έχουν ενταθεί, με την αστυνομία να στοχεύει τώρα προϊόντα που εμπλέκονται στην κατασκευή τέτοιου είδους λαθρεμπορίου. Αυτό το μήνα κατασχέθηκαν 128 τόνοι καπνού από μια αποθήκη στη Βοιωτία, βόρεια της Αθήνας, που θα παρήγαγε περίπου 604 εκατομμύρια , προσθέτει ενώ σχολιάζει ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο, με τις τιμές ωστόσο των πακέτων τσιγάρων να είναι από τις χαμηλότερες στην .

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της KPMG  που επικαλείται το δημοσίευμα, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των τσιγάρων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 ήταν λαθραία.Παράλληλα, ο αριθμός των νόμιμων τσιγάρων μειώθηκε στα 16,7 δισ. το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009, ενώ την ίδια περίοδο το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6% από το 3% το 2009.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί εννέα εργοστάσια σε περιοχές της Αθήνας που παρήγαν πλαστά τσιγάρα, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι ανεξέλεγκτες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένη την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελαφρύνει τη φορολογία, η εξάρθρωση αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων καθίσταται κρίσιμη, υπογραμμίζει το άρθρο.

Όπως εξηγεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα παράσχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προσελκύσει επενδυτές μέσω χαμηλότερων εισφορών και να αντιστρέψει παράλληλα ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το Bloomberg υπενθυμίζει επίσης την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δε συνιστά μόνο προστασία των υγιών επιχειρήσεων αλλά και υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το καπνού και τσιγάρων έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, δηλώνει από την πλευρά του στο Bloomberg ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, της ελληνικής μονάδας της Philip Morris International Inc,

Τέλος, στο άρθρο του Bloomberg σημειώνεται ότι οι παραγωγοί παραποιημένων τσιγάρων επενδύουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα εργοστάσιο και αποκομίζουν δεκαπλάσιο ποσό από αυτό εντός έξι μηνών.

Με τέτοιες τεράστιες αποδόσεις, η αστυνομία δεν αμφιβάλλει ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους θα φυτρώνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Στην περιοχή της Αθήνας, μεγάλο τμήμα της παράνομης παραγωγής βρίσκεται συγκεντρωμένο στον Ασπρόπυργο, ένα βιομηχανικό προάστιο στα δυτικά της Αθήνας που είναι γεμάτο από εργοστάσια – ορισμένα από αυτά εγκαταλελειμμένα- σε ένα δαίδαλο από στενούς δρόμους και αδιέξοδα.

Οι Έλληνες και οι Ιταλοί που συνελήφθησαν στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. το 2017  είχαν επιλέξει την τοποθεσία στον Ασπρόπυργο, επειδή είναι πιο δύσκολο για τις διωκτικές αρχές να μπουν στην περιοχή χωρίς να γίνουν αντιληπτές , λέει ένας από τους αστυνομικούς που είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση.

Για να παρακολουθήσουν το εργοστάσιο, οι αστυ είχαν μετατρέψει την ταράτσα ενός νοσοκομείου  σε εξέδρα παρατήρησης, χρησιμοποιώντας ακόμη και drones. Οταν εν τέλει συγκέντρωσαν  αρκετές πληροφορίες, σχεδίασαν την έφοδο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση