Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αποστόλου: Καταχρηστική υιοθέτηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία
Αποστόλου: Καταχρηστική υιοθέτηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία

Αποστόλου: Καταχρηστική υιοθέτηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία

Τη δυσρέσκει της ς και τη ρητή διαφωνία με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας, που έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «» και «ελληνικού τύπου», εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία & Ασφάλεια των Τροφίμων, Βι Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι η χρήση της ονομασίας «» γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου», είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, στον οποίο αναγράφεται ότι oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. «Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι», τονίζει, «είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος, είτε ως στοιχείο σήματος, είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του».

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μην διευκολύνουν την καταχρηστική αξιο της φήμης των ελληνικών προϊόντων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση