Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά και τη «βουτιά» στο Χ.Α.
Απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά και τη «βουτιά» στο Χ.Α.

Απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά και τη «βουτιά» στο Χ.Α.

Σε μόλις 5 δισ. ευρώ έχει υποχωρήσει η συνολική κεφαλαιο των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μετά και το χθεσινό ισχυρό sell-off, που έστειλε τον ενικό Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2017 και τον τραπεζικό δείκτη 32 μήνες πίσω και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

Όπως σημείωσε αυτήν την εβδομάδα και η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον τρίτο κύκλο πτώσης τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και περαιτέρω 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Μετά την απώλεια 1,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, η πτώση αυτής της εβδομάδας έφερε περαιτέρω απώλειες 750 εκατ. στην κεφαλαιο των τραπεζών, οδηγώντας σε ένα συνολικό 2,35 δισ. ευρώ, κάνοντας έτσι και επίσημα το τρέχον τραπεζικό sell-off το χειρότερο αυτού του έτους, το οποίο μάλιστα συνέβη ακριβώς μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ρηχότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς και οι σημαντικές αρνητικές θέσεις που έχουν χτίσει πολλά έχουν οδηγήσει το τελευταίο πεντάμηνο σε ισχυρές αναταράξεις στις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που το κλίμα απέναντι σε αυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό, όπως αποδείχθηκε ξεκάθαρα και στα πρόσφατα roadshows στο Λονδίνο, κυρίως λόγω των υπερβολικά φιλόδοξων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, όπως επισημαίνουν οι χρηματιστές, σημαντικό μέρος των πιέσεων ήταν τεχνικές, με την ωστόσο της αγοράς να παραπέμπει σε εκείνη μιας «μαύρης» χρηματιστηριακής ημέρας. Η Τράπεζα , η οποία πλέον διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά, έφτασε να κλειδώσει για κάποια λεπτά στο limit down, ενώ οι πωλήσεις στην αγορά σε αρκετές στιγμές της ς ήταν τόσο επιθετικές που οδήγησαν στη συνεχή ενεργοποίηση των ΑΜΕΜ (Αυτόματων Μηχανισμών Ελέγχου Μεταβλητότητας) στις περισσότερες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την εικόνα αρχικά επιδείνωσαν οι αυτοματοποιημένες συν, καθώς η πτώση των προηγούμενων ημερών είχε «χτυπήσει» τα margin calls (περιθώρια ασφαλείας), οδηγώντας έτσι στην ενεργοποίηση εντολών stop loss από με funds, εκτοξεύοντας τον τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητά του, πάνω από το 60%, να επικεντρώνεται στις τράπεζες. Αν και σημειώθηκε προσπάθεια περιορισμού των απωλειών, ωστόσο οι πωλητές δεν άφησαν ποτέ τα ηνία της αγοράς. Ο τραπεζικός δείκτης «γκρεμίστηκε» μέχρι και τις 456,98 μονάδες, σημειώνοντας «βουτιά» έως και 17,66%, ενώ μετά τις τελικές δημοπρασίες έφτασε τις 506,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,78%, φέρνοντας έτσι την πτώση από τις αρχές του μήνα στο 14,1%.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση