Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Απόφαση ΣτΕ για συντάξεις με κόστος 1-1,5 δισ.
Απόφαση ΣτΕ για συντάξεις με κόστος 1-1,5 δισ.

Απόφαση ΣτΕ για συντάξεις με κόστος 1-1,5 δισ.

Περίπου 1 – 1,5 δισ. καλείται να αντλήσει η προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε κατά πλειοψηφία (14-11) αντισυνταγματικές τις επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ το 2012.

Η απόφαση της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, είχε ουσιαστικά «προαναγγελθεί» από το αποτέλεσμα των διασκέψεων που προηγήθηκαν και παρότι δεν έχει αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους προσέφυγαν –δηλαδή 15 άτομα στο ΣτΕ και περίπου 2.000 στα διοικητικά δικαστήρια– προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο της ς, που καλείται να επαναφέρει τις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του 2012.

Η απόφαση (σ.σ. στην πραγματικότητα πρόκειται για σειρά αποφάσεων) είναι εκτελεστή με τη δημοσίευσή της (9.6.2015), αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους του και των ΔΕΚΟ με πάνω από 1.000 και για την εφαρμογή της η κυβέρνηση θα επιλέξει πιθανότατα αντίστοιχη λύση με αυτή που προκρίθηκε για τους ενστόλους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «όταν κοινοποιηθεί η απόφαση θα υπάρξει και επίσημη αντίδραση. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν τηρουμένων των δημοσιονομικών καιταμειακών αντοχών». Βάσει της απόφασης εκτιμάται πως οι αυξήσεις σε συντάξεις από 1.000,01 έως 1.500 ευρώ θα είναι 5%, από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ 10% και από 2.000,01 ευρώ και άνω, 15%.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ολομέλειας του ΣτΕ, το , πριν προβεί στις του 2012, θα έπρεπε να έχει διεξαγάγει επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ενώ αφήνει αιχμές και για την επιτυχία του Μνημονίου, λέγοντας ότι τα μέτρα «δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα και η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις».

Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η ολομέλεια του ΣτΕ για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών, τις οποίες, επίσης, είχε κρίνει αντισυνταγματικές, χωρίς, όμως, και σε αυτή τη περίπτωση να αναγνωρίζει αναδρομικά, παρά μόνο για όσους είχαν προσφύγει.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση