Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ανάσα στις εγχώριες τράπεζες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ανάσα στις εγχώριες τράπεζες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ανάσα στις εγχώριες τράπεζες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Δεν θα προχωρήσει σε στο κρίσιμο για τις εγχώριες τράπεζες ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στελέχη του ΕΕΜ ενημέρωσαν τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ότι δεν σχεδιάζεται καμία αλλαγή στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου.

Ετσι οι εγχώριες τράπεζες, στις ενημερώσεις που πραγματοποίησαν σε ξένους επενδυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανατροπών στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου. Η ΕΚΤ έχει δεχθεί και αναγνωρίζει εποπτικά μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών ως κεφάλαια για τον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Η σχετική δυνατότητα δόθηκε στις τράπεζες έπειτα από νομοθετική παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση των ισολογισμών τους, και σχετικούς νόμους εκτός από την Ελλάδα έχουν ψηφίσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Αναβαλλόμενη Φορο Απαίτηση (ΑΦΑ) είναι μια λογιστική πρακτική που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

Με την ΑΦΑ μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα, στην περίπτωση που για μία ή περισσότερες χρονιές εμφανίσει ζημίες, να τις συμψηφίσει με κερδοφόρες χρήσεις καταβάλλοντας μικρότερο φόρο από αυτόν που της αναλογεί. Με τη νομοθετική αναγνωρίστηκαν για τις τράπεζες ως κεφάλαια μέρος του οφέλους από τους φόρους που δεν θα καταβληθούν και θα συμψηφιστούν με τις ζημίες του PSI.

Ετσι μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, και κατ' επέκταση της κεφαλαιακής επάρκειας -με βάση την οποία η ΕΚΤ κρίνει αν μια τράπεζα είναι ή δεν είναι -, αποτελείται από αυτό το, σε μεγάλο βαθμό θεωρητικό, κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, η Goldman Sachs σε ανάλυσή της εκτιμά ότι οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρό απόθεμα εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας μέσω του μέχρι 35 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το ποσό αυτό, που αποτελεί μαξιλάρι ασφαλείας, θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε της απομείωσης (haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Σημειώνεται ότι στη του Δ.Σ. της ΕΚΤ την περασμένη Τρίτη, το θέμα του haircut στις ελληνικές εγγυήσεις συζητήθηκε εκ νέου χωρίς ωστόσο να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Στην ανάλυση της Goldman Sachs σημειώνεται ότι οι εκροές καταθέσεων αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μείωση που συμβαδίζει με την του κατά 5,9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Με βάση αυτό, σημειώνει, η αύξηση του ορίου ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου (περιλαμομένων των 500 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκαν την περασμένη Τρίτη) δείχνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και ενδεχομένως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση