Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανάγκη για τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ
Ανάγκη για τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ

Ανάγκη για τρίτο δάνειο 30 δισ. ευρώ

Στα 30 δισ. ευρώ – τουλάχιστον- ανέρχονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του , περιγράφοντας επί της ουσίας το ύψος ενός νέου δανείου που πιθανόν να χρειαστεί η χώρα.

Τα ποσά αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη των δανειστών και αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό ενός νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν εκτενείς συζητήσεις στις Βρυξέλλες τόσο για τις άμεσες, όσο και για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρες. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες παρόμοιες συζητήσεις, είναι ότι ο «μπαλαντέρ» των 12 δισ. ευρώ που μέχρι τώρα μείωνε τις ανάγκες δανεισμού της χώρας και έφερνε σε πλεονεκτική θέση την ελληνική επιχειρηματολογία για αποφυγή ενός νέου δανείου, λειτουργεί πλέον αρνητικά και αυξάνει τις ανάγκες νέου δανεισμού. Πρόκειται για το που το κράτος έχει ήδη δανειστεί από τους του μέσω βραχυπρόθεσμων πράξεων (repos) και από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για επιστροφή του στους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και το τέλος του είναι:

1. Αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Εθνικές Κεντρικές της Ευρωζώνης), ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

2. Εξόφληση μέρους των δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 5,9 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές είναι μηνιαίες και αφορούν τόσο αποπληρωμή κεφαλαίου όσο και καταβολή τόκων.

3. Πληρωμή 1,1 δισ. ευρώ σε που δεν εντάχθηκαν στο .

4. Καταβολή τόκων συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Για το τελευταίο τετράμηνο του 2015 υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πληρωθούν περί το 1 δισ. ευρώ τόκοι, ενώ για το 2016 το ανέρχεται με τις σημερινές εκτιμήσεις στα 6 δισ. ευρώ.

5. Διάφορες άλλες υποχρεώσεις που προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

6. Επιστροφή των κεφαλαίων που έχει ήδη δανειστεί το κράτος από τους του Δημοσίου για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες του. Τα δάνεια αυτά έχουν ανέλθει σε περίπου 12 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται τόσο τα repos που έχουν γίνει με τα διαθέσιμα των φορέων στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και με τον δανεισμό από τα διαθέσιμά τους που μέχρι πρότινος τηρούνταν σε εμπορικές ) και όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας της χώρας θα πρέπει να επιστραφούν στους . Για να το πράξει, όμως, αυτό η θα πρέπει να διασφαλίσει δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ. Και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές, τα δάνεια αυτά μπορούν να προέλθουν μόνο από την Ευρωζώνη.

Ολα τα παραπάνω αθροίζουν ένα κονδύλι της τάξης των 29,4 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αποτελεί τις ελάχιστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ωστόσο, το ποσό αυτό μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο, εάν αλλάξουν οι εκτιμήσεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Η διαπραγματεύεται τη χαλάρωση της λιτότητας, η οποία περνάει μέσα από τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για φέτος θέλει να πετύχει 2,5 δισ. ευρώ αντί στόχου για 5 δισ. ευρώ (διαφορά 2,5 δισ. ευρώ) και το 2016 επίσης ένα πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ αντί στόχου 7,5 δισ. ευρώ (διαφορά 4,5 δισ. ευρώ). Τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως, είχαν προβλεφθεί τόσο υψηλά για να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της από ίδιους πόρους. Ετσι, η αλλαγή τους αυξάνει αυτομάτως τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ και η υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις επιβαρύνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά περίπου 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Με αυτά τα δεδομένα, το μέγεθος ενός νέου δανείου για την Ελλάδα μπορεί να φθάσει στα επίπεδα των 39 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογιστούν τα 6,7 δισ. ευρώ των ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν Ιούλιο και Αύγουστο). Οι μοναδικοί, ίσως, τρόποι για να μειωθεί το μέγεθος του νέου δανείου είναι είτε η χώρα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές (πράγμα αδύνατο με τις σημερινές συνθήκες) ή να υπάρξει συμφωνία για αλλαγή των όρων αποπληρωμής του χρέους. Θέμα το οποίο θέτει η κυβέρνηση, αλλά όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα δεχτούν οι δανειστές αλλαγές στους όρους του ελληνικού χρέους που θα οδηγούν στην αποφυγή ενός νέου δανείου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/JM849o2FHY… -

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

"Αλιεύοντας" την είδηση