Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Αθήνα και θεσμοί
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Αθήνα και θεσμοί

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Αθήνα και θεσμοί

 

Το δικό της κείμενο, που ουσιαστικά είναι η πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα με μικρές διαφοροποιήσεις, πρόκειται να καταθέσει στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγο η ελληνική πλευρά.

Οι θεσμοί, απο την πλευρά τους, θα παρουσιάσουν έγγραφο με τα σημεία στα οποία είναι εφικτή η συμφωνία, σύμφωνα με την δική τους εκτίμηση.Έτσι στο Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εμμένει στις θέσεις της, “οι οποίες είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πρν απο λίγες μέρες”.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, “οι εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.”

Μια από τις αλλαγές είναι πως η Ελλάδα παίρνει πίσω την πρότασή της για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, απο την πλευρά των δανειστών συντάσσεται ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο ς για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με την πρόταση, είναι ξεκάθαρο ότι σε συντελεστή ΦΠΑ 23% θα συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και η εστίαση, ενώ στον συντελεστή 13% θα ενταχθούν “τα βασικά τρόφιμα”, όπως ζητούσε η Ελλάδα και όχι τα “μη μεταποιημένα”, όπως ήταν η χθεσινή πρόταση των δανειστών.

Επίσης στο 13% θα είναι η και το νερό, ενώ στο 6% τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Μάλιστα, οι θεσμοί αναφέρουν ότι το καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, εφ όσον υπάρχουν έσοδα απο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως η επανεξέταση του καθεστώτος θα γίνει σε συν με τους θεσμούς.

Μία άλλη διαφορά σε σχέση με την χθεσινή πρόταση των θεσμών, είναι ότι πλέον αποδέχονται τα έσοδα απο την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και την έκδοση αδειών 4G και 5G. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα πρόταση που παρουσιάζουν οι  FT, οι θεσμοί προτείνουν η κατάργηση του ΕΚΑΣ να γίνει μέχρι το τέλος του 2019 και όχι μέχρι το τέλος του 2017.

Πέραν αυτών, η σημερινή πρόταση είναι πολύ πιό αναλυτική και περιλαμβάνει περισσότερους τομείς, όπως οι δράσεις στη φορολογική διοίκηση, στον τραπεζικό τομέα και στις κοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι στο θέμα των εργασιακών οι δανειστές αποδέχονται τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές στις εργασιακές αλλά ζητούν να μην γίνει καμία κίνηση στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων πριν το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Το Eurogroup θα αρχίσει χωρίς staff level agreement και με προαπαιτούμενα που είχε ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί θα παρουσιάσουν την πρότασή τους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της Δευτέρα, χωρίς την παραχώρηση που είχε κάνει προς τους θεσμούς για το ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με πηγές υπάρχουν ήδη αντιδράσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών ότι η δεν μπορεί να μεταφερθεί ούτε στο Eurogroup, ούτε στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και σημειώνει ότι θα συζητηθεί μία και όχι δύο στο Eurogroup.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση