Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός και τα μέτρα

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός και τα μέτρα

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα ενσωματώνει τους νέους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα –όπως αυτοί έχουν προταθεί από τους δανειστές– δεσμεύεται να ψηφίσει άμεσα η κυβέρνηση και να θέσει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Επίσης, η Αθήνα «είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξή της στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, μέσω της ψήφισής της από το Κοινοβούλιο μέσα σε λίγες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νομοθετημάτων για το ΦΠΑ και των άλλων αναγκαίων μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή της η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κλείσει επιτυχώς ο έλεγχος και να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Το ελληνικό συνοδεύεται από επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 7,9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην ελληνική πρόταση, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Πέραν των μέτρων ύψους 7,9 δισ. ευρώ, το της κυβέρνησης περιλαμβάνει και μια σειρά επιπρόσθετων διοικητικών παρεμβάσεων που έχουν στόχο τη μελλοντική ενίσχυση των προϋπολογισμών.

Μάλιστα, στην πρόταση καθίσταται σαφές ότι εντός του 2015, και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα είναι έτοιμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο, αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, το κείμενο της πρότασης αναφέρει ότι η Αθήνα προσβλέπει με την επίτευξη της συμφωνίας στην άμεση εκταμίευση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας μέσω των δόσεων που εκκρεμούν, η οποία θα επιτρέψει να αποπληρωθούν οι επιτακτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, δε, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου χρηματοδότησης, καθώς όπως επισημαίνεται στο κείμενο η ολοκλήρωση του ελέγχου «θα οδηγήσει επίσης σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να ανακτήσει με βιώσιμο τρόπο την πρόσβαση στις αγορές».

Επί της ουσίας, στην πρόταση αυτή «κρύβεται» το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιγράφεται στην πρόταση το σχέδιο για αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παράλληλα, στο ελληνικό σχέδιο περιγράφονται και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η υγεία, η ενέργεια, η δημόσια διοίκηση (με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου), η δικαιοσύνη, η διαφθορά, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της στατικής αρχής κ.λπ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλάνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (προμηθευτές, επιστροφές φόρων, έκδοση συντάξεων) μέχρι το τέλος του 2016.

Το πακέτο αποκρατικοποιήσεων

Την υλοποίηση των σχεδίων αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, των ΟΛΠ και ΟΛΘ, των σιδηροδρόμων και την επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση στην πρότασή της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Για το 2015 ο νέος στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, για το 2016 σε 3,7 δισ. ευρώ και για το 2017 σε 1,2 δισ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση