Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία μέσα σε ένα μήνα
410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία μέσα σε ένα μήνα

410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία μέσα σε ένα μήνα

Τετρακόσιες δέκα χιλιάδες φορολογούμενοι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο πληρώθηκε η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη του ΕΝΦΙΑ, περίπου 410.000 δεν άντεξαν και άφησαν απλήρωτους φόρους 700 εκατ. ευρώ. Συνολικά 4.267.408 φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο από 3.857.086 που ανέρχονταν οι οφειλέτες τον Αύγουστο του 2017.

Και στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η φορολογική διοίκηση δίνει τη χαριστική βολή κατάσχοντας σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, προχωρεί σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση διενεργούνται 700 κατασχέσεις κυρίως μισθών και συντάξεων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία από την αρχή του έτους, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν φόρους ύψους 9,25 δισ. ευρώ. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι εάν οι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν πληρώσουν καθόλου τους φόρους που τους αναλογούν, τότε η τρύπα στα έσοδα θα διευρυνθεί. Πάντως, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%). Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με την αύξηση της προκαταβολής φόρου, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/FfSSvpViZY -

  • Αναστολή λειτουργίας τμήματος Γυμνασίου Σκιάθου λόγω κορωναϊού - https://t.co/0pUCcKntUk -

  • Θετικός στον κορωναϊό δόκιμος αστυνομικός - https://t.co/Q3O38LJORC -

"Αλιεύοντας" την είδηση