Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας

Σημαντική για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη σημερινή Ελευθεροτυπίας που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, με βάση τη Διακήρυξη του Βίντχουκ που υπογράμμιζε το αίτημα για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις αυξανόμενες που αντιμετωπίζουν οι στην Ευρώπη και τον κόσμο. που κυμαίνονται από προκαταλήψεις των εκδοτών, εμπορικές πιέσεις, ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, μαζική επιτήρηση, μέχρι και απειλές για τη σωματική ακεραιότητα των ερευνητών και των πληροφοριοδοτών.

Από την άλλη πλευρά θεωρούν ιδιαίτερα θετικό ότι η αληθινή,  ερευνητική δημοσιογραφία αποδεικνύει πολλές φορές ότι μπορεί να αποκαλύπτει τη , να ελέγχει την εξουσία, να λογοδοτεί και να ενεργεί ως η τέταρτη εξουσία στις δημοκρατίες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοσιογραφία και ειδικότερα η δημοσιογραφική έρευνα πρέπει να ενισχυθούν, να προστατευθούν και να τιμηθούν. Για το θέμα της χρηματοδότησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας έχει διατυπώσει αναλυτικές προτάσεις η Ευρωομάδα των Πράσινων.

Ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά:«Η ελευθεροτυπίας έχει ως σκοπό να υπενθυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν με στόχο την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία του τύπου, πυλώνες της Δημοκρατικής έκφρασης και του δικαιώματος της ενημέρωσης και τον θεσμικό έλεγχο της εξουσίας. Κύρια πρόκληση της σημερινής εποχής της πληροφορίας αποτελεί η από την αθρόα διακίνηση ψευδών ειδήσεων (fake news) ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, με στόχο την εξυπηρέτηση εκάστοτε συμφερόντων. Η ελευθεροτυπία αποτελεί θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διαφανή Δημοκρατική κοινωνία και είναι όλων μας να θωρακιστεί ο ρόλος της, περιθωριοποιώντας τα μέσα που κατ’ εξακολούθηση την καταπατούν εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές ατζέντες».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωναϊός: «Ιστορική εμπειρία, όχι χαμένη χρονιά», λένε οι ψυχολόγοι - https://t.co/qAPNW8dDcs -

  • Σύσκεψη από εκπροσώπους σωματείων του Βόλου για τον αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς… - https://t.co/T6tnJ9d7uI -

  • Δεκαέξι παραβάσεις στη Μαγνησία - https://t.co/8fsYBKFEw4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση