Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας

Σημντική γι τη λειτουργία της Δημοκρατίας, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (Π) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, με βάση τη Διακήρυξη του Βίντχουκ που υπογράμμιζε το αίτημα για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις αυξανόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι στην Ευρώπη και τον κόσμο. Πιέσεις που κυμαίνονται από προκαταλήψεις των εκδοτών, εμπορικές πιέσεις, ανασφαλείς συνθήκες εργασίας, μαζική επιτήρηση, μέχρι και  για τη σωματική ακεραιότητα των ερευνητών και των πληροφοριοδοτών.

Από την άλλη πλευρά θεωρούν ιδιαίτερα θετικό ότι η αληθινή,  ερευνητική δημοσιογραφία αποδεικνύει πολλές φορές ότι μπορεί να αποκαλύπτει τη διαφθορά, να ελέγχει την , να λογοδοτεί και να ενεργεί ως η τέταρτη στις δημοκρατίες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοσιογραφία και ειδικότερα η δημοσιογραφική πρέπει να ενισχυθούν, να προστατευθούν και να τιμηθούν. Για το θέμα της ς της ερευνητικής δημοσιογραφίας έχει διατυπώσει αναλυτικές προτάσεις η Ευρωομάδα των Πράσινων.

Ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά:«Η παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας έχει ως σκοπό να υπενθυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν με στόχο την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία του τύπου, πυλώνες της Δημοκρατικής έκφρασης και του δικαιώματος της ενημέρωσης και τον θεσμικό έλεγχο της εξουσίας. Κύρια πρόκληση της σημερινής εποχής της πληροφορίας αποτελεί η προστασία από την αθρόα διακίνηση ψευδών ειδήσεων (fake news) ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, με στόχο την εξυπηρέτηση εκάστοτε συμφερόντων. Η ελευθεροτυπία αποτελεί θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διαφανή Δημοκρατική και είναι χρέος όλων μας να θωρακιστεί ο ρόλος της, περιθωριοποιώντας τα μέσα που κατ' εξακολούθηση την καταπατούν εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές ατζέντες».

"Αλιεύοντας" την είδηση