Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Οχι» Σόιμπλε για το χρέος
«Οχι» Σόιμπλε για το χρέος

«Οχι» Σόιμπλε για το χρέος

Ο διευθυντής του ευρωπϊκού τμήμτος του ΔΤ, Πόουλ Τόμσεν, επέμεινε χθες ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις από τους Ευρωπαίους για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε και αυτός από την πλευρά του ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ολα αυτά στην Ουάσιγκτον, όπου έχει μεταφερθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με διμερείς συναντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών και αξιωματούχων στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΤ.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι οι συζητήσεις για το χρέος μόλις ξεκινούν και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν γρήγορα. Οπως τόνισε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν επιμένει σε «κούρεμα», αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εργαζόμαστε για την των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει». Οσο για το πότε θα γίνει η , η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να εφαρμοσθεί εντός του προγράμματος, αλλά τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να γίνει όλη μπροστά, μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια».

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε απάντησε σε δική του συνέντευξη ότι η δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους της. «Δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για τη Γερμανία η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και πίεσε την για περαιτέρω παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, εξάλλου, ο κ. Τόμσεν είπε ότι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σημαίνει πολλή λιτότητα και μέτρα ύψους 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ). Αυτά είναι πολλά, εκτίμησε, αλλά αν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν, το Ταμείο θα το δεχθεί, εφόσον βέβαια δει ρεαλιστικά μέτρα που θα επιτυγχάνουν τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι αξιόπιστο να υποθέτει κανείς ότι αυτός ο στόχος μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ειδικά με τόσο υψηλή ανεργία» στη χώρα. «Αυτό που λέμε είναι ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του θα πρέπει να βασίζεται σε στόχους οι οποίοι είναι πιο ρεαλιστικοί… είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζεται ένας χαμηλότερος στόχος όσον αφορά το χρέος».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση