Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Όχι κοινωφελής εργασία στο δημόσιο και στους ΟΤΑ
Όχι κοινωφελής εργασία στο δημόσιο και στους ΟΤΑ

Όχι κοινωφελής εργασία στο δημόσιο και στους ΟΤΑ

“Η κοινωφελής εργασία να δοθεί στις οργανώσεις της ς των πολιτών για να ενισχυθεί η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και όχι για προσωρινές προσλήψεις στο ”, τονίζουν οι Πράσινοι.

Η απόφαση της αναπλ. υπουργού Εργασίας  Ρ. Αντωνοπούλου, για διορισμό 32.000 πενταμηνιτών στους ΟΤΑ, είναι μια λαθεμένη απόφαση. Η κοινωφελής εργασία πρέπει να κατευθυνθεί στις οργανώσεις της ς των πολιτών, τους τοπικούς συλλόγους κάθε χωριού, κάθε γειτονιάς με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών με παράλληλη εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως έκρινε και ο Συνήγορος του Πολίτη. Κανόνας του προγράμματος αυτού πρέπει να είναι «λίγα κονδύλια σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους».

Η κοινωφελής εργασία που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014 δεν αξιολογήθηκε ακόμη από την πολιτεία. Οι Πράσινοι εκτιμούν ότι η κοινωφελής εργασία του πρώτου κύκλου, που δόθηκε στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προσέφερε μεγαλύτερο κοινωνικό έργο σε σχέση με την κοινωφελή του δεύτερου κύκλου, που δόθηκε στους ΟΤΑ.

Οι οργανώσεις, παρά τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που προέβλεπε η σχετική προκήρυξη, κινητοποιήθηκαν, συνεργάστηκαν με τους ΟΤΑ και τα ΠΔΔ, ετοίμασαν από κοινού σχέδια δράσης και παρήγαγαν έργο. Αντιθέτως, οι ΟΤΑ δεν είχαν , δεν παρήγαγαν τίποτε πλέον του συνηθισμένου έργου των Δήμων. Η κοινωφελής εργασία δεν μπορεί, ούτε πρέπει να λύσει τα δομικά προβλήματα των ΟΤΑ.

Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου δεν ανήκουν στο , ούτε στους ΟΤΑ, ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών και πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του εθελοντισμού των κοινωνικών οργανώσεων και στη του κοινωνικού κεφαλαίου, χωρίς το οποίο, ούτε νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν, ούτε τοπικό εισόδημα να παραχθεί.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να εμπιστευτεί την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών. Το υπουργείο Εργασίας, όπως κάλεσε τους ΟΤΑ, θα πρέπει να καλέσει και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε περιφερειακό επίπεδο, να διαβουλευτεί μαζί τους για να καταλήξουν από κοινού σε μια κοινωφελή εργασία που θα ενισχύει το έργο των μικρών κυρίως εθελοντικών οργανώσεων (σύλλογοι, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές συλλογικότητες κα) δηλαδή ενισχύει το εθελοντισμό που είναι το πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο της χς.

Οι προτάσεις αυτές των Οικολόγων Πράσινων έχουν ήδη κατατεθεί, μεταξύ άλλων, στο υπουργείο Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση με την υπουργό, από την οποία αναμένουμε θετική ανταπόκριση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση