Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ο Τσίπρας στην Πόλη για το προσφυγικό
Ο Τσίπρας στην Πόλη για το προσφυγικό

Ο Τσίπρας στην Πόλη για το προσφυγικό

Βαθύτατα προβληματισμένος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίπτωση που θα έχει στις διμερείς σχέσεις το νέο πολιτικό σκηνικό στην Αγκυρα, όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο , με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Αλέξης , θα επιχειρήσει να ακτινογραφήσει τις τουρκικές θέσεις με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου.

Στην Πόλη θα πραγματοποιηθεί εκείνο το διήμερο η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής, που διοργανώνει ο ΟΗΕ και για τον λόγο αυτό τις σχετικές προσκλήσεις έχει απευθύνει ο γενικός του, Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Μουν έχει στείλει επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό από τις 8 Ιανουαρίου.

Η κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία με την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη, καθώς από πολλές πλευρές εκφράζεται ανησυχία ότι ο απρόβλεπτος μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το . Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι στην περίπτωση αυτή, αναγκαστικά η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε Λίο, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απουσία Plan B της Ε.Ε. στο προσφυγικό, όπως ομολόγησε η Κομισιόν, σημαίνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο στρατόπεδο και ήδη ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές , σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, το είναι αυτό που θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη δράση του, παρά τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί διεθνώς -και όχι μόνο στην Αθήνα- για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει

Ο κ. θα προσπαθήσει να συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και για να θέσει μετ' επιτάσεως τα προβλήματα που προκαλεί η Αγκυρα στο Αιγαίο με την αναθεωρητική της πολιτική. Ο πρωθυπουργός, τονίζουν συνεργάτες του, θεωρεί τη στάση του κ. Ερντογάν κλειδί για το Αιγαίο και το προσφυγικό και επισημαίνουν ότι μεταξύ των δύο ανδρών πάντα γίνονται ειλικρινείς συζητήσεις παρά τις δεδομένες διαφορετικές θέσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση