Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
Ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού

Ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού

Μικρές κι δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε το τελικό νομοσχέδιο γι το ασφαλιστικό, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

Μεταξύ αυτών, η περαιτέρω μείωση του ανώτατου πλαφόν για μία , στα 2.000 ευρώ μεικτά, έναντι  2.304 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Στο όριο των 2.000 ευρώ συνυπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το τελικό «καθαρό ποσό» της σύνταξης μετά το νέο πλαφόν να διαμορφώνεται  στα 1.820 ευρώ.

Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό.

Ακόμη, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακόμη το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα άρθρα 47 και 48 του προσχεδίου που προέβλεπαν την σύσταση «Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ Α.Ο.) και συγχώνευσης σε αυτήν εταιριών ΕΔ ΕΠΕΥ & ΑΕΔΑΚ ΑΟ Α.Ε.».

Οι διατάξεις αφαιρέθηκαν καθώς κατά την τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των Θεσμών φάνηκε πως υπήρξαν ενστάσεις για τη σύσταση των εταιρειών, τη λειτουργία τους και το ποιοι θα είναι βασικοί μέτοχοι.

Σε άλλο άρθρο εξειδικεύεται ο τρόπος αποπληρωμής της «ασφαλιστικής οφειλής» που προκύψει από τις μειωμένες για τους νέους επιστήμονες, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να έχουν έκπτωση εισφορών τα πρώτα 5 χρόνια υπς τους στην ασφάλιση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο γιατροί, δικηγόροι, και οικονομολόγοι θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπς τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία. Η διαφορά από τον ενιαίο κανόνα του 20% που θα πληρώνουν όλοι λογίζεται ως ασφαλιστική οφειλή.

Το προβλέπει ότι «η οφειλή εξοφλείται κατά 1/5 κατ έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».

Τέλος, η διάταξη που θεσπίζει όριο ηλικίας στα 55 για την δικαίωση σύνταξης χηρείας προστέθηκε και στο κεφάλαιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ώστε οι χήρες/χήροι να δικαιούνται μέρισμα χηρείας δια βίου μόνο αν είναι 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση