Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ο Κώστας Αγοραστός για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Ο Κώστας Αγοραστός για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ο Κώστας Αγοραστός για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτίει φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον. Και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό,  την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία τους και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Η φετινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, συμπίπτει με  τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την  τραγωδία   που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μοίρα του Ποντιακού λαού και  αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Επειδή  μας  υπενθυμίζει  με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη να ανανεώσουμε το νήμα της ιστορίας μας. Επειδή μας φέρνει ενώπιον του ηθικού  χρέους  για την διαφύλαξη και αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Αλλά και επειδή υπογραμμίζει την  ανάγκη συμπόρευσης  όλων, σε  ένα ισχυρό κοινό ρεύμα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Μήνυμα Δημάρχου Αλμυρού

Η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αδελφοί μας, που είτε σφαγιάσθηκαν είτε εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, «ζουν» μέσα από την καθημερινή μας μνήμη.

Στη σημερινή επέτειο, δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και τους Έλληνες του Πόντου, που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, αδελφούς, παιδιά συγγενείς και φίλους, μάζεψαν δύναμη ψυχής και έφτασαν στην Ελλάδα.

Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά τμήματα της Ελλάδας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Ο πολιτισμός που έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι πρόσφυγες είναι η «περιουσία» τους, αυτή που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Ο σεβασμός στη μνήμη των ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια. Γι’ αυτό ο Δήμος Αλμυρού οφείλει να μην μένει απαθής και αμέτοχος. Με σεβασμό στη μνήμη τους, κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση, ως απόδοση φόρου τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον: Ιλιγγιώδης η μετάδοση, σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου #μετάλλαξηΌμικρον - https://t.co/FiClxazRvG -

  • Eξ' αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Π.Θ. #ΚΕΔΙΒΙΜ - https://t.co/5DIeXqRdgB -

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

"Αλιεύοντας" την είδηση