Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο Ερντογάν συναντά τον Τσίπρα με όρους
Ο Ερντογάν συναντά τον Τσίπρα με όρους

Ο Ερντογάν συναντά τον Τσίπρα με όρους

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να συναντήσει τις επόμενες εβδομάδες τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη .

Η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την καθώς και στην Διάσκεψη της Γενεύης για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, οι συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια κάποιων σημαντικών αρχών και στόχων.

Τα προαναφερόμενα επισημάνουν στην «Κ» τουρκικές πηγές από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Οι πηγές της «Κ» που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις επαφές της με την .

 Αυτή την στιγμή, η προσοχή της Άγκυρας είναι στραμμένη στην και στο Ιράκ. Στην  , η Τουρκία στοχεύει στην του Αλ Μπαπ και στην συνέχεια της πόλης Μίμπιτς που ελέγχεται από τους Κούρδους. Στο Ιράκ, η Τουρκία στέλνει νέα προειδοποίηση για την περιοχή του Όρους Σίντζαρ. Αναμένει από τις δυνάμεις του Ομόσπονδου Κουρδιστάν να κινητοποιηθούν για την απομάκρυνση των  δυνάμεων του αυτονομιστικού κινήματος από την περιοχή. Διαφορετικά ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει δράση.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η χρειάζεται την συνεργασία ξένων δυνάμεων. Για αυτό τον λόγο, αυτή την στιγμή η προσοχή της είναι στραμμένη σε ξένες πρωτεύουσες. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν προτεραιότητα για την .

Οι όροι της Άγκυρας

Οι πηγές μας τονίζουν ομόφωνα ότι από την σκοπιά της Άγκυρας, η Ερντογάν- και η Διάσκεψη της Γενεύης παρέχουν στις δυο πλευρές την ευκαιρία για μια συνολική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων και προβλημάτων. Εξαιτίας των πιεστικών χρονικών περιθωρίων η δεν αναμένει την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει η είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο. Για αυτό τον λόγο, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια , η Άγκυρα, στο Κυπριακό, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί αποτελεί προϋπόθεση για την λύση. Οι δυο πλευρές χρειάζονται μια «μαγική φόρμουλα» που θα ικανοποιεί την τουρκική θέση και δεν θα παραβλέπει τις «ανησυχίες» της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σ. Πέτσας: «8,5 εκ. € για την αγροτική οδοποιία, 300.000 € για τις φυσικές καταστροφές και 80.000 € για την λειψυδρ… - https://t.co/cxm6MRrbgC -

  • Αποζημιώσεις για το σύνολο των καλλιεργειών #σφοδρέςβροχοπτώσεις - https://t.co/ntKkOdCKbp -

  • Κ. Παπανάτσιου: Επείγει η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Αν. και Β. Πηλίου - https://t.co/MIv0W8tqKd… -

"Αλιεύοντας" την είδηση