Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ο δεκάλογος της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο
Ο δεκάλογος της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο

Ο δεκάλογος της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο

Ανοίγει τις πύλες του τις επόμενες μέρες το ηλεκτρονικό σύστημα για να υποδεχθεί τις των οφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των δόσεων.

Ο πρόσφατος νόμος παρέχει τη δυνατότητα και σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες, δεδομένου ότι ορισμένα πρόστιμα τα οποία διαγράφονται ή μειώνονται με βάση τον νόμο έχουν ενταχθεί (κεφαλαιοποιηθεί) στη βασική οφειλή και ενδεχομένως το ηλεκτρονικό σύστημα να μη μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό.

Όσοι υποβάλουν αίτηση για να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα για κάθε είδος φορολογίας και πληρωμή του φόρου που θα προκύψει ακόμη και σε 100 δόσεις των 20 ευρώ η καθεμία. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ και στη συνέχεια να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει από αυτή τη δήλωση σε έως και 100 δόσεις, καθώς ο φόρος μπορεί να υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση.

2. Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα χρέη προς Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Ολα αυτά τα χρέη μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού.

3. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών προβλέπεται ο μηδενισμός των προσαυξήσεων και των προστίμων.

4. Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το προς κάθε ΔΟΥ.

5. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

6. Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

7. Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

8. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

9. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπς στη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Ωστόσο, με του υπουργού Οικονομικών η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα.

10. Οσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση