Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για  το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

«Το παρόν αποτελεί ένα πρώτο τολμηρό βήμα μιας πραγματικής μεταρρύθμισης, που έρχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην απόδοση της δικαιοσύνης, αλλά και να διορθώσει χρόνιες αδικίες και βαναυσότητες, οικοδομώντας ένα νομικό περιβάλλον με κύριο στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ισονομίας με προοδευτικό πρόσημο, μίας νέας αντίληψης του ιδεολογικού και αξιακού κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από τις συντηρητικές αντιλήψεις του παρελθόντος».

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεικόπουλος, στην ομιλία του, την Παρασκευή, 17 Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις».
Όπως επεσήμανε, «στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το σοβαρότερο πρόβλημα στις , ο υπερπληθυσμός, που πλέον έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Νοέμβριος 2014), γεγονός που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιδείνωσης των συνθηκών κράτησης όπως κατ’ επανάληψιν έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων στις ανά καιρούς εκθέσεις της. Μόλις λίγες βδομάδες πριν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε για άλλη μια φορά την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων σε , επιδικάζοντας συνολικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα, προς τους ενάγοντες, ύψους 82.600 . Το συνολικό ποσό δε, που έχει επιδικαστεί στην Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης ξεπερνά το 1εκ
Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «η πολιτική της δαιμονοποίησης γενικά και αόριστα του «άλλου» με την ποινικοποίηση της φτώχιας και της τοξικοεξάρτησης με τον εγκλεισμό βαριά ανήμπορων και ανάπηρων πολλές φορές κρατουμένων δεν ωφέλησε σε τίποτα. Αντίθετα, επέφερε ανυπολόγιστες ζημίες της εικόνας της Ελλάδας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.». Ενώ, σχετικά με την σύνδεση του παρόντος νομοσχέδιου με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού επεσήμανε ότι «ο νόμος δεν γνωρίζει εξαιρέσεις και η εφαρμογή του δεν μπορεί να συναρτάται με τη «συμπάθεια», «συμφωνία» (ή «αντιπάθεια», «διαφωνία») με τον καταδικασθέντα ή υπόδικο. Όσο απεχθής, όση απαξία κι αν έχει η πράξη, ένας με αναπηρία πάνω από 80% δεν μπορεί να είναι στη φυλακή». Στις κατηγορίες δε, ότι η διάταξη για την αποφυλάκιση των σοβαρά αναπήρων είναι καθαρά φωτογραφική, ο βουλευτής απάντησε «η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρούσε ειδικά τον Σ. Ξηρό.»
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων τάχθηκαν, με αποχρώσεις αλλά και με σαφήνεια, υπέρ του νομοσχεδίου» τονίζοντας ότι «από το 2011 μέχρι σήμερα, είχαμε 13 καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, για τις συνθήκες κράτησης, ενώ εκκρεμούν άλλες 191 υποθέσεις. Η χώρα, για τις 13 αυτές καταδίκες πρέπει να καταβάλει σχεδόν δύο εκατομμύρια, χρήματα που θα μπορούσαν ασφαλώς να δοθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες στις
Κλείνοντας, ο Αλέξανδρος Μεικόπουλος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν ετεροκαθορίζεται ούτε από «επεισόδια» ούτε από «κραυγές» στα δελτία των 8. Το παρόν όχι μόνο αντιμετωπίζει το χρονίζον πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών και επαναφέρει την ισονομία όλων των κρατουμένων απέναντι στο νόμο αντί μίας απάνθρωπης και παράνομης λογικής εξαίρεσης συγκεκριμένων κρατουμένων από τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, αλλά αποδίδει νόημα στην ίδια την έννοια της δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την παροχή κινήτρων για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση