Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό
Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό

Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, που θ πργματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς το μεταναστευτικό είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το προ συμπερασμάτων, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι ηγέτες κατευθύνονται να κάνουν αυστηρές συστάσεις για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη λειτουργία hotspots και την εφαρμογή της απόφασης μετεγκατάστασης. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, είναι ξεκάθαρο ότι τα περισσότερα θέματα που θα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την αδυναμία της χς να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στα υιπα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το προ, «η εφαρμογή της στρατηγικής είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». Στο προσχέδιο αριθμούνται τα βήματα που καλούνται τα κράτη-μέλη να έχουν κάνει έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου, όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν με συστηματικούς ελέγχους και η αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία των hotspots, θέματα που η ελληνική πλευρά είναι ο αδύναμος κρίκος. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο το πρώτης υποδοχής στη Λέσβο από τα πέντε που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Συγχρόνως σήμερα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του νέου σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα καταργήσει τον Frontex και θα αποκτήσει νέες αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Η δεκασέλιδη «τολμηρή» πρόταση που είχε στα χέρια της η «Κ» από την προηγούμενη εβδομάδα φέρει την υπογραφή του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς, και θέτει στο τραπέζι τη μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκό οργανισμό συνόρων. Η πρόταση πήρε χθες το «πράσινο » από το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα συζητηθεί περαιτέρω στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι' αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς ς και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», δήλωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση