Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό
Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό

Ο αδύναμος κρίκος στο προσφυγικό

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς το είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», οι ηγέτες κατευθύνονται να κάνουν αυστηρές συστάσεις για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη λειτουργία hotspots και την εφαρμογή της απόφασης μετεγκατάστασης. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, είναι ξεκάθαρο ότι τα περισσότερα θέματα που θα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την αδυναμία της χώρας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το προσχέδιο, «η εφαρμογή της στρατηγικής είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του που πρέπει να διατηρηθεί είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων». Στο προσχέδιο αριθμούνται τα βήματα που καλούνται τα κράτη-μέλη να έχουν κάνει έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου, όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα του με συστηματικούς ελέγχους και η αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία των hotspots, θέματα που η ελληνική πλευρά είναι ο αδύναμος κρίκος. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε χθες, στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Λέσβο από τα πέντε που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Συγχρόνως σήμερα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του νέου σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα καταργήσει τον Frontex και θα αποκτήσει νέες αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Η δεκασέλιδη «τολμηρή» πρόταση που είχε στα χέρια της η «Κ» από την προηγούμενη εβδομάδα φέρει την υπογραφή του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς, και θέτει στο τραπέζι τη μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκό οργανισμό συνόρων. Η πρόταση πήρε χθες το «πράσινο » από το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα συζητηθεί περαιτέρω στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», δήλωσε χθες ο κ. .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση