Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο
Νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο

Νύχτα αγωνίας στη Ζάκυνθο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στα χωριά Αναφωνήτρια, Βολήμες και Πόρτο Βρώμη της Ζακύνθου. Επιπλέον, νέα πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το βράδυ στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τη Ζάκυνθο καθώς, επί της ουσίας, το βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα από το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά , όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής. Επιπλέον, η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμο εκκένωσης του χωριού. Στο σημείο βρίσκονται 10 πυροσβεστικά οχήματα με 25 άνδρες.

Επιπλέον, σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η περιοχή των Μαριών, καθώς την πλησίασε το πύρινο μέτωπο της Αναφωνήτριας.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό ενώ αν χρειαστεί θα διαταχθεί εκκένωση του.

«Είναι φανερό ότι θα δοθεί μάχη για πολλές ώρες ακόμα» δήλωσε στον  ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

«Οι κάτοικοι του χωριού Μαριές μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κινδυνεύσουν» δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό και ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιωτόπουλος ο οποίος τόνισε πως περιμετρικά του χωριού έχει στηθεί γραμμή άμυνας.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Οι της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τέσσερα μέτωπα, ενώ έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς έχει πέσει το σκοτάδι. Επιπλέον, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς στην περιοχή καθιστούσαν απαγορευτική την πτήση των εναέριων μέσων.

Νωρίτερα, επιτυχώς ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησαν οι . Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Ενισχύσεις στο νησί

Έκτακτο δρομολόγιο προγραμματιζόταν για τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από το πλοίο «Mare Di Levante» της «Levante Ferries» προκειμένου να μεταφέρει από την Κυλλήνη 20 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα του στρατού, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου στην Αναφωνήτρια.

Πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη και Θέρμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σήμερα στη 01:00, στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης,

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συνδράμουν 7 αεροσκάφη.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, τα οποία θα ενισχυθούν, εάν χρειαστεί.

H φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας είναι οριοθετημένη πλέον, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Οριοθετημένες είναι, επίσης, οι που εκδηλώθηκαν χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 ειδικό μηχάνημα.

Ακόμη, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Αγαλάς και Αργάσι.

Εν τω μεταξύ, παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, , Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Κύθηρα, Σαμοθράκη, Λήμνο, καθώς και όλες τις .

Συνολικά, 52 αγροτοδασικές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση