Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα
Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

 

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τις τέσσερις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και το ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που απέτρεψε την συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (bail in), αποκάλυψε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ», ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι για να ενταχθεί στο QE η Ελλάδα θα πρέπει επί της ουσίας να αποδείξει ότι εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα. Ειδικότερα, θα πρέπει:

1.   Να έχει επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα που είναι χαμηλής διαβάθμισης. Δηλαδή, να ξανακάνει αποδεκτά τα εν λόγω ομόλογα η ΕΚΤ ως ενέχυρο για να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες. Και αυτό θα συμβεί όταν υλοποιηθούν οι επόμενες δράσεις – ορόσημα του προγράμματος και όταν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και το εφαρμόζει με συνέπεια, όπως είπε ο κ. Ντράγκι.

2.   Να μην είναι σε εξέλιξη έλεγχος επί του προγράμματος.

3.   Να μην έχει η ΕΚΤ περισσότερα από το 33% των ελληνικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το όριο.

4.   Να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στη διαχείρισή του.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που επέμεινε να μην εφαρμοστεί το bail in στην επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομία και θα έπληττε χιλιάδες αποταμιευτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Κούρεμα» καταθέσεων δε θα υπάρξει, δήλωσε ο κ. Ντράγκι, αν και παραδέχτηκε ότι η αντίστοιχη θέση της ΕΚΤ για τους ομολογιούχους δεν έγινε αποδεκτή.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση