Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ντόμινο επιπτώσεων για την Αθήνα από τις εκλογές στη Γερμανία
Ντόμινο επιπτώσεων για την Αθήνα από τις εκλογές στη Γερμανία

Ντόμινο επιπτώσεων για την Αθήνα από τις εκλογές στη Γερμανία

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στη προκαλεί στην Αθήνα ανησυχία αλλά και προβληματισμό για μία σειρά από ζητήματα, τα οποία, είτε ευθέως είτε εμμέσως, την επηρεάζουν. Από τη βραχυπρόθεσμη εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης ή το ζήτημα του χρέους μέχρι την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Αθήνα έρχεται αντιμέτωπη με ένα φάσμα καθυστερήσεων αλλά και σοβαρών επιπτώσεων.

Ολα αυτά είναι πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρότατο πρόβλημα στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί «τέλους των μνημονίων» τον Αύγουστο του 2018, όπως και για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών υπό ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επίσης, πιθανή σκλήρυνση της στάσης του υ και στο προσφυγικό θα αυξήσει πολλαπλασιαστικά την πίεση προς την .

Σε γενικές γραμμές, αρκετοί έμπειροι αναλυτές συμμερίζονται την κοινή ανησυχία ότι το εκλογικό στη θα ερεθίσει εντός του CDU, αλλά και του βαρύτατα πληγωμένου CSU της ς, τα πλέον συντηρητικά ένστικτα, κάτι που, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, θα επηρεάσει ως ντόμινο και την .

Στην περίπτωση των βλέψεων της Αθήνας στα ζητήματα που αφορούν το , θεωρείται σχεδόν βέβαιο (παρά τις δημόσιες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) ότι τρίτη αξιολόγηση δίχως εγκατεστημένη κυβέρνηση με προγραμματική συμφωνία στο πολύ δύσκολα θα προχωρήσει. Ακόμη περισσότερο, οποιαδήποτε συζήτηση για το παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, ιδιαίτερα αν ο κυβερνητικός συνασπισμός λάβει τη μορφή «Τζαμάικας», με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε ρόλο δεύτερου εταίρου. Αν και στην Αθήνα η πορεία του οικονομικού προγράμματος θεωρείται η πλέον σημαντική πτυχή των κυβερνητικών σχεδιασμών, αναγνωρίζεται, ταυτόχρονα, ότι για πολιτικούς αλλά και πρακτικούς λόγους είναι πολύ πιο πιθανή η άμεση λήψη σκληρών μέτρων για το προσφυγικό.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση