Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος
Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μία λύση που ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει.

Στην ίδια μίλησε και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε μία αναδρομή για την τελευταία χρονιά με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες περιέγραψε «πολύ χρονοβόρες και δύσκολες», ενώ τόνισε ότι κοιτάζοντας πίσω «υπήρχε και ευκολότερος τρόπος για να γίνουν», ενώ η τραπεζική αργία και η επιβολή των capital controls «ήταν περιττές».

Υποστήριξε ότι το β΄ εξάμηνο του 2014 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετά θετική, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, αλλά τελικώς δεν υπήρξε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της ς. Στην προ εποχή αναφέρθηκε και ο Κλ. Ρέγκλινγκ, που είπε ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια στις μεταρ» και κινείτο σε θετική κατεύθυνση, καθώς η ανταγωνιστικότητα είχε βελτιωθεί, περισσότεροι άνθρωποι έβρισκαν δουλειά και η χώρα είχε επιστρέψει στις αγορές. «Αυτό σταμάτησε απότομα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το νέο που υπεγράφη ένα καλό , τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς περιλαμβάνει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ταυτόχρονα και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, προκειμένου η οικονομία να μπει ξανά σε θετική τροχιά.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, η , να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης» υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα των stress tests ήταν καλύτερα απ' ό,τι ο ίδιος εκτιμούσε, κάτι το οποίο χαρακτήρισε θετική είδηση για τις ελληνικές τράπεζες και προέβλεψε ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «βρουν» είτε το σύνολο είτε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές. Το βασικό θέμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση είναι αυτό των πλειστηριασμών και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από το του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη και αφού όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν, τότε «μπορεί να ξεκινήσει και συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους».

Τέσσερις από τις πέντε χώρες σε πρόγραμμα είναι «success stories» λέει ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση». Θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση