Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος
Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ασφαλιστικό και μετά συζήτηση για το χρέος

Για τη του ελληνικού χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μία λύση που ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει.

Στην ίδια επιτροπή μίλησε και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν , ο οποίος έκανε μία αναδρομή για την τελευταία χρονιά με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες περιέγραψε «πολύ χρονοβόρες και δύσκολες», ενώ τόνισε ότι κοιτάζοντας πίσω «υπήρχε και ευκολότερος τρόπος για να γίνουν», ενώ η τραπεζική αργία και η επιβολή των capital controls «ήταν περιττές».

Υποστήριξε ότι το β΄ εξάμηνο του 2014 η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετά θετική, με την να έχει επιστρέψει, αλλά τελικώς δεν υπήρξε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή αναφέρθηκε και ο Κλ. Ρέγκλινγκ, που είπε ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν «πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις» και κινείτο σε θετική κατεύθυνση, καθώς η ανταγωνιστικότητα είχε βελτιωθεί, περισσότεροι άνθρωποι έβρισκαν δουλειά και η χώρα είχε επιστρέψει στις αγορές. «Αυτό σταμάτησε απότομα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. χαρακτήρισε το νέο που υπεγράφη ένα καλό , τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς περιλαμβάνει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ταυτόχρονα και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, προκειμένου η οικονομία να μπει ξανά σε θετική τροχιά.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η , η διαφθορά, να υπάρξει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης» υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα των stress tests ήταν καλύτερα απ’ ό,τι ο ίδιος εκτιμούσε, κάτι το οποίο χαρακτήρισε θετική είδηση για τις ελληνικές και προέβλεψε ότι οι θα κατορθώσουν να «βρουν» είτε το σύνολο είτε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές. Το βασικό θέμα στο οποίο πρέπει να βρεθεί λύση είναι αυτό των πλειστηριασμών και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από το σπίτι του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει των μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και αφού όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν, τότε «μπορεί να ξεκινήσει και συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους».

Τέσσερις από τις πέντε χώρες σε είναι «success stories» λέει ο κ. Ρέγκλινγκ και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση». Θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση